РАЗГОВАРАЛИ ВУЧИЋ И ПАТРИЈАРХ: ПОЛИЦИЈСКИ ЧАС НЕЋЕ БИТИ ПРЕКИНУТ НА ВАСКРС :: Semberija INFO ::

 

РАЗГОВАРАЛИ ВУЧИЋ И ПАТРИЈАРХ: ПОЛИЦИЈСКИ ЧАС НЕЋЕ БИТИ ПРЕКИНУТ НА ВАСКРС


Foto: Tanjug
Председник Србије Александар Вучић разговарао је телефоном са патријархом српским Иринејем, а након разговара издато је заједничко саопштење.

Саопштење преносимо у цијелости:

Вучић је истакао да разумије потребу народа и Цркве за прославу највећег хришћанског празника Христовог васкрсења, за коју је Свети Синод брижно и очински се старајући за своје вјернике замолио државни врх. Ипак, због тренутне епидемиолошке ситуације у Србији, слушајући мјере и упутства која налаже струка, нисмо у могућности да укинемо забрану кретања током трајања полицијског часа.

Његова Светост патријарх Иринеј је примјетио да су након саопштења Светог Синода многи, а неки чак и званични представници, давали непримјерене изјаве стварајући необјективну медијску слику, која би могла да штети угледу Српске цркве, као и српске државе, нетачно интерпретирајући намјеру и Цркве и државе.

- СПЦ је до сада поштовала и поштује прописане мјере и препоруке Владе Републике Србије, а држава се старала да не доноси наредбе, већ најдобронамјерније препоруке за добробит вјерника свих традиционалних цркава и вјерских заједница у Републици Србији - наводи се у саопштењу.

Вучић је изразио увјерење да ће СПЦ тако поступати и убудуће, и на тај начин наставити да учествује у борби против ове свјетске пошасти.

Он је искористио прилику да се захвали Српској цркви на показаном високом степену друштвене одговорности и указаној помоћи, уз увјерење да ћемо јединствени изаћи из ове борбе као побједници.

Надајући се разумијевању СПЦ и вјерујућег народа предсједник Вучић је Његовој Светости и вјерном народу честитао наступајући празник над празницима древним православним поздравом - Христос васкрсе!

(ртрс.тв)