У Хрватску стигло 60 тона медицинске опреме из Кине :: Semberija INFO ::

 

У Хрватску стигло 60 тона медицинске опреме из Кине


Фото - Анадолија
ЗАГРЕБ - У Загреб је данас директним летом из Шангаја стигао авион с око 60 тона заштитне опреме која је потребна хрватском здравственом систему и другим службама које учествују у напорима на сузбијању епидемије вируса корона.

"Теретним авионом кинеске компаније СФ Ерлајнс (SF Airlines) допремљене су веће количине заштитних маски, одијела, наочала, рукавица, као и бесконтактни топломјери који ће се користити за тријажу и дијагностику пацијената. Ово је до сада највећа пошиљка заштитне опреме из Кине након избијања епидемије вируса корона, а сличних пошиљки ће, на својеврсном ваздушном мосту између Кине и Хрватске, у идућим седмицама бити још неколико", саопштено је из Хрватске владе.

Тим пошиљкама осигурава се континуирана санбдијевеност хрватског здравственог система и свих других служби током епидемије, а данашња пошиљка још је један примјер квалитетне и конкретне сарадње Хрватске и Кине, наводи се.

Хрватска влада се у набавци опреме усмјерила на сарадњу с двјема угледним фармацеутским компанијама у државном власништву Кине, то су Мексеко (Meheco) и Синофарм (Sinopharm).

Овим летом допремљена је и вриједна донација заштитне опреме коју Хрватској даје кинеска влада, а коју је управо у телефонском разговору с предсједником Владе Андрејом Пленковићем прије двије седмице најавио кинески премијер Ли Кекианг, као и донација хрватске заједнице у Кини Хрватском црвеном крсту, наводи се.

Данашњу пошиљку дочекали су министар здравства Вили Берош и предстојник Уреда предсједника Владе Звонимир Фрка-Петешић, заједно с амбасадорком Кине у Хрватској, Ервен Су, а радници Стожера цивилне заштите су је преузели и даље ће је дистрибуисати по цијелој Хрватској.

Анадолија / Независне новине