Вучић: Укидамо ванредно стање највероватније крајем априла или у мају :: Semberija INFO ::

 

Вучић: Укидамо ванредно стање највероватније крајем априла или у мају


Фото - Танјуг
БЕОГРАД - Укидамо ванредно стање највероватније крајем априла или у мају, али о томе нећу одлучивати ни ја, нити премијерка Ана Брнабић већ стручњаци, епидемиолози, изјавио је јутрос предсједник Србије Александар Вучић.

Истиче да у сваком случају није видовит и да ће одлука бити донијета тако да се не угрози здравље људи и како љекари кажу.

Он је гостујући на Првој преко видео линка из Предсједништва Србије рекао да треба да почне да опада број заражних на респираторима и да почне да расте број пацијената у привременим болницама, као и да двије недјеље за редом имамо пад број заражених.

"Не знам, нећу ја доносити арбритрарну одлуку, нити влада или Ана Брнабић, већ струка. Чекаћемо када нам лекари кажу", рекао је Вучић.

Истиче да, са друге стране, не смију ни да закасне у укидању ванрендог стања због економије пошто економске трка почиње, као што нису закаснили у одређивању тешких мјера и били међу првима који су их увели.

Додао је да ће најкасније, како кажу стручњаци, бити отворене школе.

Вучић је напоменуо по питању укидања ванредног стања да иду и провомајски уранци, слава Ðурђевдан и да је потребан опрез.

Каже да и када буду, на примјер, отворени кафићи да ће морати још сигурно мјесец дана да се поштују мјере.

"Тражићете од нас да исплаћујемо све плате и пензије и да имате струју довољно, а ми приходе сада немамо, јер нико ништа не ради", додао је Вучић.

Вучић је рекао да је зато са струком разговарао о укидању ванредног стања јер, како каже, морамо да почнемо да размишљамо и о економији и животу људи.

"Ја сам први пут оптимиста, мислим да ћемо ствари моћи да држимо под контролом и будемо дисциплиновани и одговорни", рекао је Вучић.

Каже да ће најтеже бити са отварањем школа и да је питање када и како ће та одлука моћи да буде донијета.

"Али, се надамо да у релативно кратком временском пероду можемо да кренемо у значајније отварање фабрика и угоститељских и туристичких објеката у којима нема масовног окупљања", рекао је Вучић.

Упитан како види изјаву епидемиолога Предрага Кона да у овој утакмици Србија успјешно води, али да је завршено тек прво полувријеме, Вучић је рекао да и он инсистира на резултату на семафору и да то буде поштен резултат, а не да се грађани варају.

С тим у вези, истакао је да Србија пријављује све смртне случајеве на које је утицала корона вирус, као посљедицу управо вируса корона, за разлику од неких земаља.

Вучић каже да је Србија, захваљујући огромном раду струке, али и организовању државе и чињеници да држава много боље функционише него што су многи други очекивали, поступила добро у овој кризи.

"Не смемо заборавити да је Србије претходне две године у пет земаља у Европи по расту, очекуем да и ове године будемо у пет најбољих, односно најмање лоших, јер нико неће бити добар, а да следеће године будемо међу прве три најбоље", рекао је Вучић.

​Танјуг / Независне новине