Васкршњи празници у дому уз молитву и пост :: Semberija INFO ::

 

Васкршњи празници у дому уз молитву и пост


Надамо се да ћемо и ове године јаја офарбати, а уколико прилике то не дозволе, неће нам се узети за грех, ако се потрудимо у ономе што је свима на корист, каже свештеник Зоран Филиповић

И Ускрс и Васкрс, али и велики празници који им претходе, прослављаће се ове године без одласка на богослужења, без окупљања у храмовима, али и оних породичних у домовима.

Ове године нећемо славити Васкрс у црквама, поручио је недавно портпарол грчке владе Стелиос Пецас грађанима ове земље, док је руски патријарх Кирил позвао вернике да остану код куће и не долазе на богослужења.

И Свети aрхијерејски Синод Српске православне цркве благословио је да верници прате богослужења из својих домова, а црквени радио „Слово љубве” средом, петком и недељом преноси свете литургије из храмова СПЦ широм света и преко интернета и телевизије.

Свима који ће предстојеће празнике прославити у својим домовима, важно је напоменути да њихова спреченост да присуствују светим богослужењима не сме да буде 
изговор за тугу или очајање, каже за „Политику” протојереј Зоран Филиповић, старешина Храма Светог Николаја Мирликијског у Нишу.

– Наша вера је вера послушања, пре свега вољи Божјој, која се исказује и благословима Цркве и њених пастира. То је вера наде, вера радости и надасве вера љубави. Отуда свако празновање, било оно у храму, у дому, у болници, касарни, или на ма ком месту губи сваки смисао уколико не поштујемо ове основне постулате. Предстојеће празнике треба дочекати у духу љубави према ближњима. Ванредна ситуација у којој се налазимо повод је да још дубље о томе размислимо – каже протојереј Зоран Филиповић.

Он истиче да је за предстојеће празнике важно припремити се постом и молитвом: постом одвојити оно што је потребно од онога што је сувишно у бризи у телу, као и приносити истрајно молитве покајне, захвалне и оне за избављење од заразне болести.

– Велики благослов је на онима који ће своје потребе ограничити на добро ближњих, нарочито уколико уместо својих брига и страхова пронађу начина да послуже онима који су потребитији. Важно је молити се не само за себе, већ и за ближње, нарочито за оне који су болесни и за оне који им служе излажући се опасностима – каже отац Зоран Филиповић.

Он додаје да је свих предстојећих дана, нарочито оних празничних, корисно читати Свето писмо, делове који говоре о догађајима које прослављамо, опомињати се љубави Господње према човеку и молитвено благодарити.

– Трудићемо се о празницима да причестимо оне који буду желели. Надамо се да ћемо и ове године јаја офарбати. Уколико прилике не дозволе да ово учинимо, неће нам се узети за грех, уколико се потрудимо у ономе што можемо и што је свима на корист – истиче наш саговорник.

Што се тиче оних који у наредним данима пред Васкрс прослављају крсну славу, нишки свештеник напомиње да ако буде могуће, треба прислужити славску свећу, упалити кандило, окадити дом, принети колач, кољиво и вино. – Добро би било да неко однесе принос у цркву на освештање, а ако прилике не дозволе, домаћин ће са укућанима прочитати Господњу молитву, заблагодарити на даровима и принети их по старој српској традицији. Макар само свећу упалили, најважније је прославити у слози и љубави, а пријатељи и познаници честитаће телефоном – наглашава протојереј Зоран Филиповић.

Из његовог искуства као парохијског свештеника у овим тешким данима и условима ванредног стања, каже да старији углавном брину за здравље млађих.

– Они су навикли да живе скромно, без прохтева. У ово време, поред бриге о њиховом благовременом снабдевању, јако је важно позивати их и разменити са њима речи љубави и охрабрења. Ништа не одржава човека виталним у већој мери него љубав његове деце и пријатеља – наглашава отац Зоран Филиповић.

Молитвено сабрање на „Јутјубу”

Протојереј Иван Цветковић, свештеник у Мудраковцу (Епархија крушевачка), сваке вечери у 20.30 часова уживо емитује на „Јутјубу” читање акатиста Светој Ксенији Петроградској, а после тога и разговоре уживо са духовницима. Своје парохијане, али и све вернике позвао је да му се придруже у овом заједничком молитвеном „јутјуб сабрању”, а да му на његовом профилу на „Фејсбуку” остављају имена за помињање на акатисту за здравље и спасење. Више хиљада верних придружује му се сваке вечери у заједничкој молитви, свако из свог дома.

Политика