Центар за дијализу Бијељина: Један дијализни пацијент позитиван на КОВИД 19 је у болничком карантину :: Semberija INFO ::

 

Центар за дијализу Бијељина: Један дијализни пацијент позитиван на КОВИД 19 је у болничком карантину


У бијељинском Центру за дијализу на програму дијализе тренутно се налази 260 пацијената који долазе са подручја  града Бијељина, Угљевика и Лопара. Свакодневно у Центар за дијализу долази 130 пацијената и просјечно проведу по пет сати на третману, каже докторка Љиља Лукић, медицински директор Центра за дијализу Бијељина.



„Радимо од седам ујутро до 23 сата навече и у том временском интервалу организујемо три смјене пацијената. Што се тиче актуелне епидемиолошке ситуације, ми имамо корпоративне хигијенске смјерице које се примјењују већ годинама. У вријеме епидемије коронавируса то је под још већом пажњом. Након уласка и изласка сваке смјене пацијената у третман – салу, обавља се детаљна дезинфекција свих просторија, инвалидских колица. Имамо дезинфекциона средства за под, за радне површине, за руке, као и личну заштитну опрему за особље“, каже докторка Лукић, истичући да је кориштење заштитне опреме у оваквим здравственим установама уобичајено, а то су заштитне маске, рукавице и наочале.



„Тренутно имамо једног пацијента позитивног на КОВИД 19 и у његовом случају је ријеч о породичној инфекцији. Он се дијализира у посебној сали за изолацију и долази на дијализу у трећој смјени. Та сала се посебно и пажљиво дезинфикује и пале се УВ лампе. Иначе, УВ лампе имамо у свим салама и оне се укључују ноћу. Након свих третмана обавља се дезинфекција сала, болесничких кревета, апарата за дијализу и свих површина“, каже докторка Лукић, истичући да транспорт дијализних болесника на подручју града Бијељина обављају возачи бијељинског Медицинског центра, док са подручја Угљевика и Лопара транспорт дијализних болесника обављају возачи домова здравља у овим општинама.

,,Што се тиче пацијента који је позитиван на КОВИД 19, он се тренутно налази у болничком карантину“, каже докторка Лукић.

Семберија инфо - Љ. Љубојевић
Фото - Б. Милошевић