Полиција казнила 57 грађана који су се кретали изван мјеста пребивалишта :: Semberija INFO ::

 

Полиција казнила 57 грађана који су се кретали изван мјеста пребивалишта


БАЊАЛУКА – Полиција је у Републици Српској прекршајно санкционисала 57 грађана који нису поштовали Закључак Републичког штаба о забрани кретања у дане викенда изван мјеста њиховог пребивалишта/боравишта, а који се односи на период суботом од 12 часова до недјеље у 18 часова.

Због непоштовања Закључка Републичког штаба за ванредне ситуације о ограничењу и забрани кретања особа на територији Републике Српске којом је забрањено кретање старијима од 65 година, као и забране кретање свим особама на јавним површинама у времену од 20 до 5 часова, у протекла 24 часа санкционисано је 37 грађана у Републици Српској. 

Из МУП-а РС подсјећају да су од ових забрана изузете особе којима послодавац изда потврду о потреби кретања због несметаног обављања процеса рада (образац потврде може се преузети на www.владарс.нет  и www.муп.владарс.нет) и особе којима МУП РС изда дозволу за кретање (потврда за особе које немају послодавца, а која се обрате надлежној полицијској станици изказајући потребу за несметаним кретањем).

Евидентирана је и једна особа која је прекршила изречену мјеру изолације и којој је уручен прекршајни налог, као и једно кривично дјело против здравља људи.

"У 01,35 часова Полицијској станици Прњавор пријавио је радник ЈП „Аутопутеви РС“, да је непознато лице дошло пјешке на наплатно мјесто Прњавор на аутопуту '9. Јануар' и направило штету код наплатне кућице, након чега је побјегао. Полицијски службеници су извршили увиђај и утврдили је да је НН лице из коловоза ишчупало вертикалну пластичну запреку, полупало стакло на свјетлосно-сигналном уређају који се налази на улазу у наплатно мјесто, а након тога оштетило камере", наведено је у саопштењу МУП-а.

Дежурни тужилац Окружног јавног тужилаштва Бањалука је догађај квалификовала као КД Оштећење и одузимање туђе ствари и КД Непоступање по здравственим прописима за вријеме епидемије, јер је дјело извршено у вријеме забране кретање свих особа на јавним површинама.

Министарство унутрашњих послова Републике Српске апелује на грађане да поштују Закључак Републичког штаба за ванредне ситуације о обавезном спровођењу мјера за реаговање на појаву болести изазване новим вирусом корона (КОВИД-19) у Републици Српској, а којим се прописују ванредне мјере у циљу превенције ширења вируса корона „САРС-КоВ-2“ и „КОВИД-19“ болести на територији Републике Српске.

​Независне новине