СТАНИЋ ПИТА ЗАШТО ЈЕ СРПСКА ПОСТАЛА НАЈВЕЋА ОБАВЕЗА СРБИЈЕ? :: Semberija INFO ::

 

СТАНИЋ ПИТА ЗАШТО ЈЕ СРПСКА ПОСТАЛА НАЈВЕЋА ОБАВЕЗА СРБИЈЕ?


Foto: Goran Šurlan/RAS Srbija
Република Српска је од Србије тражила основну медицинску опрему, стетоскопе, сталке за инфузију, лијекове…потврдио је то синоћ, директно, предсједник Републике Србије Александар Вучић. За исто упозорење о конкретним  проблемима и бројним мањкавостима у нашем здравственом систему, прије само пар дана, драконским казном, због наводног узнемирења, пријављена је докторица Маја Драгојевић Стојић?! – истакао је предсједник Одбора за здравство СДС, Слободан Станић.

– Обраћање предсједника Србије, потпуно је оголило величину проблема у којем се Република Српска налази. Наиме, власт РС је осим дефицитарних респиратора, тражила од Србије и основна средства за рад у здравству; тражено је 27 различитих лијекова, заштитна опрема, различити медицински апарати… – рекао је Станић и додао:

– Не каже џаба наш народ “Не пада снијег да покрије бријег, већ да  свака звијер покаже траг”. Сада је, нажалост, траг видљивији него икад – додао је он.
 
Станић је нагласио да је дуг здравственог система Републике Српске тежак више од милијарду марака или како би то премијер Вишковић рекао – здравство крвари.

– Томе треба додати још и више од 500 милиона КМ кредита на трезору Републике Српске узетих од Свјетске банке, ЕИБ-а , ЕБРД-а, Кореје ( И, ИИ и ИИИ), робне кредите за болнице у Источном Сарајеву и Добоју… – истакао је Станић, саопштено је из СДС.

Он је рекао да су из СДС на вријеме упозоравали да не може бити три пута скупљи квадрат болнице ИИ степена у Источном Сарајеву од квадрата КЦ Ниш, који је болница ИВ степена.

– Упозоравали смо да је Република Србија, са шест пута више становника, ријешила чак четири пута јефтиније интегрални информатицки систем.! Сва та упозорења су игнорисана. Србија ће помоћи и захвални смо јој на томе, али смо сигурни да се није овако поступало у многим, попут ова два примјера, ми би били у ситуацији да помогнемо Србији и да јој будемо најдража, а не као сада – њена најтежа обавеза – закључио је Станић.

(српскаинфо.цом)