ЗАКЉУЧЦИ ПРЕДСЈЕДНИШТВА ПАРТИЈЕ ДЕМОКРАТСКОГ ПРОГРЕСА У ВЕЗИ ЕПИДЕМИЈЕ КОРОНА-ВИРУСА И СТАЊА У ПРИВРЕДИ: :: Semberija INFO ::

 

ЗАКЉУЧЦИ ПРЕДСЈЕДНИШТВА ПАРТИЈЕ ДЕМОКРАТСКОГ ПРОГРЕСА У ВЕЗИ ЕПИДЕМИЈЕ КОРОНА-ВИРУСА И СТАЊА У ПРИВРЕДИ:


1.Предсједништво Партије демократског прогреса сматра да је због новонастале ситуације у вези епидемије корона вируса најважније да грађани Републике Српске у потпуности поштују препоруке здравствених стручњака и надлежних институција. Што се будемо понашали одговорније, то ће прије проћи и ова криза.
 
2. Предсједништво ПДП-а моли све своје чланове и симпатизере да у овим данима не забораве на наше најстарије грађане и да им помогну у свему што им је потребно, посебно поштујући безбједносна правила надлежних институција. Ово је вријеме које тражи велику солидарност у нашој заједници и ПДП ће свакако у том смислу дати свој пуни допринос.
 
3. Предсједништво ПДП-а сматра да су корона вирусом подједнако угрожени здравље грађана и привреда. Здравствени систем Републике Српске неће бити успјешан без успјешне привреде која омогућује редовно финансирање здравственог система. Такође, грађани неће имати довољно прихода уколико у дужем периоду не буду радили, а што ће их онемогућити не само да се адекватно боре против корона вируса, него ће имати далекосежне и озбиљне посљедице по њихову свеукупну егзистенцију. 
 
4. Будући да привреда Републике Српске већ трпи изузетно тешке посљедице постојећег стања, сматрамо да је под хитно потребно донијети одређене мјере које ће помоћи њеној ревитализацији. Понављамо, без тога ће нам привреда ускоро колабирати, а одмах потом ће колабирати и наш здравствени систем, као и све наше институције, што је највећа опасност са којом се тренутно суочавамо. Због тога предлажемо сљедећи сет конкретних мјера чији је примарни циљ чување привреде и спријечавање отказа радницима запосленим у оним пословним субјектима којима је забрањен или ограничен рад:
 
- под хитно усвајање мјере која значи да се ПДВ плаћа на крају мјесеца. За најугроженије привредне субјекте потребно је размотрити опцију ослобађања плаћања дијела ПДВ-а, или пролонгирања плаћања до тренутка успостављања пуне пословне активности.
 
- Предсједништво ПДП-а тражи да Влада Републике Српске усвоји привремену мјеру којом ће се из буџета Републике Српске осигурати исплата износа минималне плате (520 КМ) за све раднике у оним пословним субјектима којима је због одлуке Владе забрањен рад, и то за цијели период трајања такве одлуке Владе, те да тај износ буде у потпуности ослобођен плаћања пореза и доприноса. 
 
- Усвајање мјера да доприноси за раднике у привредним субјектима којима је обустављен рад буду значајно смањени. Уколико криза потраје потребно је размотрити мјеру потпуног ослобађања плаћања пореза и доприноса на плате радника, а како би ти радници остали у радном односу, што сматрамо да је примарни циљ. Друга опција за разматрање може бити да се дио пореза и доприноса плаћа, те да тај износ плаћених пореза и доприноса касније буде третиран као порески одбитак код плаћања пореза на добит.
 
- Умањење основног дијела (паушала) за плаћање рачуна комуналија за оне пословне субјекте који или не раде или су посебно погођени овом кризом (рачуни електричне енергије, топлотне енергије и други рачуни комуналија).
 
- Кад је ријеч о нивоу локалних самоуправа, сматрамо да је потребно донијети мјеру да се за период трајања забране рада свим пословним субјектима на које се та забрана односи пропорционално смањи плаћање свих мјесечних и годишњих комуналних накнада и такси.
 
5. Предсједништво ПДП-а задужује све функционере ПДП-а на свим нивоима да  о д м а х  покрену иницијативе у правцу реализације ових закључака. Додатно, Предсједништво ПДП-а задужује све функционере ПДП-а у локалним заједницама да одмах почну са имплементацијом ових закључака.