ГРАЂАНИ ЈЕДНОСТАВНИЈЕ ДО ЗДРАВСТВЕНОГ ОСИГУРАЊА :: Semberija INFO ::

 

ГРАЂАНИ ЈЕДНОСТАВНИЈЕ ДО ЗДРАВСТВЕНОГ ОСИГУРАЊА


Пореска управа Републике Српске и Фонд здравственог осигурања РС потписали су данас Протокол о сарадњи којим је омогућена електронска размјена података, са циљем да се поједноставе процедуре и грађанима олакша стицање својства осигураног лица.

Протокол су данас у Бања Луци потписали Горан Маричић, директор Пореске управе РС и Дејан Кустурић, директор Фонда здравственог осигурања РС. Према Протоколу је договорено да Фонд здравственог осигурања РС на основу директног приступа подацима Пореске управе РС може утврдити да ли постоји основ за стицање својства осигураног лица, а грађани ће своје право на здравствено осигурање потврдити доношењем увјерења о висини опорезивих прихода из Пореске управе РС.

Директор Маричић је рекао да се овим Протоколом жели изаћи у сусрет грађанима, како не би имали потребе да чекају у редовима за увјерење којима се доказују право на здравствено осигурање. На овај начин, грађани ће своје право на здравствено осигурање остварити и прије формалног добијања увјерења од стране Пореске управе РС. Додао је да су посљедњих мјесеци у подручним јединицима Пореске управе РС биле евидентне гужве, те ће се овим Протоколом, како је рекао, исте смањити јер ће Фонда здравственог осигурања РС електронски преузимати податке који су им потребни за утврђивање основа за здравствено осигурање.