ОДРЖАН ГЛАВНИ ОДБОР ПАРТИЈЕ ДЕМОКРАТСКОГ ПРОГРЕСА :: Semberija INFO ::

 

ОДРЖАН ГЛАВНИ ОДБОР ПАРТИЈЕ ДЕМОКРАТСКОГ ПРОГРЕСА


Главни одбор Партије демократског прогреса одржао је сједницу данас у Источном Сарајеву. Теме сједниц су биле актуелна политичка ситуација и припрема за локалне изборе.

Потпредсједник ПДП-а, Игор Црнадак, на данашњој сједници је именован за шефа Главног
изборног штаба.

Главни одбор ПДП-а донио је и сљедеће закључке:

- Досадашњи ток мандата коалиције СНСД-СДА-ХДЗ на БиХ нивоу је у потпуности неуспјешан. Током овог периода није започет ниједан позитиван процес, нити су владајуће странке показале способност да ријеше било који од значајнијих проблема у Републици Српској и БиХ. Посебно је забрињавајуће што је незнањем и политичком трговином СНСД-а Република Српска изгубила све кључне позиције у безбједносном сектору (министар безбједности, директор СИПА-е, предсједник комисије ПС БиХ за надзор ОСА-е), као и у Централној банци БиХ, те да је Република Српска остала без једног министарског мјеста које јој припада.

- Главни одбор ПДП сматра да се у Републици Српској дешава наставак економског пропадања Републике Српске под управљањем СНСД-а и њихове коалиције, што се посебно огледа у чињеници да инвестиција готово да нема, да се наставља процес неконтролисаног задуживања, те да све већи број људи одлази из Републике Српске, због
потпуне бесперспективности и недостатка наде у боље сутра.

- Главни одбор ПДП-а сматра да српски члан Предсједништва БиХ и СНСД требају престати са изношењем неистина и саопшти истину о одлуци Предсједништва везано за АНП, тзв. Програм реформи, којим је трасиран пут БиХ у НАТО.

- Главни одбор ПДП не подржава Закон о избору судија Уставног суда БиХ, који су предложили СНСД и ХДЗ, јер представља одузимање надлежности НСРС и није у складу са договором лидера политичких партија из Републике Српске. Одлука Уставног суда БиХ која се односи на пољопривредно земљиште у РС супротна је интересима Српске и позивамо институције Републике Српске да, поред политичких ставова који су заузети у претходном периоду, предузму све неопходне правне кораке како интереси Републике Српске не би били угрожени.
 

- Главни одбор ПДП сматра да је стање у правосуђу РС и БиХ неодрживо, да грађани с правом немају повјерења у правосудне институције, те да је неопходно подузети хитне мјере да се стање поправи. Главни одбор ПДП подржава усвајање Закона о престанку мандата члановима ВСТС у ПД ПС БиХ, јер се ради о најодговорнијој и најважнијој институцији за остваривање побољшања стања у правосуђу, те институцији која нема подршку јавности и чији су сви последњи извјештаји једногласно одбачени.

- Главни одбор ПДП је поновио чврсто опредјељење ПДП да се супротстави повећању стопе ПДВ-а, јер би то био огроман ударац на стандард грађана, као и на привреду Републике Српске и БиХ. Такође, ПДП сматра да је неопходно хитно извршити смањење укупног пореског оптерећења, већине фискалних и парафискалних намета, јер је то једини пут до привредног развоја, оживљавања домаћих предузећа, веће атрактивности за стране инвеститиције и повећања запослености.

- Главни одбор ПДП је задужио Клуб посланика ПДП у НС РС да настави са предлагањем рјешења из Програма обнове, те да већ на наредној сједници поново предложи иницијативу “само једно примање из буџета по особи”, по којој би се законом онемогућило остваривање више од једног примања из буџета и буџетски финансираних
институција и тијела по једној особи.

- Главни одбор ПДП подржава све активности које су усмјерене на постизање договора о једном кандидату опозиције у што већем броју општина у Републици Српској, те је задужио општинске и градске одборе да интензивирају све активности у оквиру партијске инфраструктуре, као и разговоре са свим потенцијалним партнерима из опозиције.

- Главни одбор тражи од својих чланова, функционера, а посебно кандидата на локалним изборима да се руководе и снажно афирмишу ставове партије усвојене кроз Декларацију о локалној самоуправи, усвојеној на Сабору ПДП-а.
 
Информативна служба ПДП-а