ОДРЖАТИ ИЗЛОЖБУ "УМЈЕТНОСТ ОТИМАЊА ЈАВНЕ ИМОВИНЕ“ У МУЗЕЈУ КОЈИ ЈЕ ОТЕТ :: Semberija INFO ::

 

ОДРЖАТИ ИЗЛОЖБУ "УМЈЕТНОСТ ОТИМАЊА ЈАВНЕ ИМОВИНЕ“ У МУЗЕЈУ КОЈИ ЈЕ ОТЕТ


Млади Српске демократске странке Бањалука, у  Музеју савремене умјетности Републике Српске, који након одлуке Уставног суда БиХ прелази у приватно власништво, предали су захтјев за одржавање изложбе симболичног назива "Умјетност отимања јавне имовине“. 
 
„Циљ изложбе коју планирамо одржати је да презентацијом текстова објављених у медијима укажемо на случајеве криминалне приватизације у којима је јавна имовина  у Републици Српској под сумњивим околностима прешла у приватно власништво“, појаснио  је Бојан Бабић, предсједник Актива младих Градског одбора СДС Бањалука. 
 
Један од случајева који ће бити предмет изложбе, каже Бабић,  је свакако  прелазак Музеја савремене умјетности Републике Српске и најатрактивнијег земљишта у строгом центру Бањалуке у приватно власништво. 
 
„Надамо се да ће руководство Музеја изаћи у сусрет нашем захтјеву јер постоји опасност да ће и њих задесити судбина многобројних радника који су због криминалне приватизације остали без могућности за даљи рад.  
 
Бабић је истакао да ће, уколико  руководство Музеја одбије њихов захтјев, ову  изложбу  одржати на отвореном. 
 
Александар Глувић, члан Актива младих СДС Бањалука, је рекао  да је  број криминалних приватизација  огроман, али да случај преласка Музеја и околног земљишта у приватно власништво, као и одштета од 40 милона КМ, коју Град мора платити новом власнику, до сада незабиљежен, не само код нас, него и у региону. 
 
Он је позвао градоначелника Бањалуке Игора Радојичића  да причама  о наводној  „завјери странаца и Уставног суда БиХ“ у овом случају престане обмањивати јавности и да именује одговорне за штету од преко 100 милиона КМ, коју ће Град претрпјети у овом случају. 
 
Битно је напоменути, додао је Глувић,  да оваква Радојичићева тврдња пада у воду када се зна да стране судије нису ни учествовале у гласању, а да су домаће судије, међу којима су и они из Републике Српске гласале за одлуку којом Бањалука и дефинитивно остаје без ове имовине. 
 
„Умјесто што брани неодбрањиво, а то је пљачка СНСД-а у последњих 20 година у Бањалуци, Радојичић би бар због грађана који су му дали глас морао смоћи снаге и изаћи са чињеницама и именима одговорних за штету која, само у овом овом случају, прелази 100 милиона КМ“, казао је Глувић.

sdsrs.com