Свјетски дан социјалне правде :: Semberija INFO ::

 

Свјетски дан социјалне правде


Свјетски дан социјалне правде обиљежава се 20. фебруара након што су ту одлуку једногласно подржале 192 чланице Уједињених нација на сједници Генералне скупштине у новембру 2007. године. 

Генерална скупштина препознала је потребу уједињавања снага међународне заједнице за искорјењивање сиромаштва, како би порасла запосленост и достојанство рада, једнаке могућности и приступ благостању и правди за све жене и мушкарце.

Овај дан установљен је како би се упозорило човјечанство да ће опстати једино ако изградимо праведна друштва у којима сви људи могу равноправно учествовати у расподјели добара и развоју заједнице. 

Сврха обиљежавања Свјетског дана социјалне правде јесте преузимање одговорности за оснивања ,,друштва за све“, а план активности за промоцију социјалне правде треба се остварити на националном, регионалном и међународном нивоу и укључивати промоцију једнакости у платама, доступности средстава и једнаким могућности.

Босна и Херцеговина је Европску социјалну повељу ратификовала 7. октобра 2008. године, а на снагу је ступила 1. децембра 2008. године.  

Босна и Херцеговина се тако обавезала на примјену сљедећих одредби: право на рад, право на правичне услове рада, право на правичну надокнаду, право на организовање, право на колективно преговарање, право дјеце и младих на заштиту, право запослених жена на породиљску заштиту, право на стручно усмјеравање, право на здравствену заштиту, право на социјалну заштиту, право на социјалну и медицинску помоћ, право на кориштење служби социјалне заштите, право породице на социјалну, правну и економску заштиту, право на једнаке могућности и једнак третман у питањима запошљавања и занимања без дискриминације на основу пола, право на информисање и консултовање, те  право на учешће у одређивању и унапређивању услова рада и радног окружења.

Нажалост, оцјењују многи, социјалне правде у Босни и Херцеговини нема.

Процјењује се да четвртина становништва у БиХ живи испод границе сиромаштва, са мање од 250 марака мјесечно по члану домаћинства. 

Већина од скоро 268.000 пензионера у Републици Српској прима мање од 200 евра мјесечно, док за минималац, који износи 266 евра, у Републици Српској  ради најмање 18.000 радника. Плате и пензије у Федерацији Босне и Херцеговине тек су незнатно више од оних у Републици Српској.

Истовремено, Босна и Херцеговина има више од 500 милионера и 90 мултимилионера.

Семберија ИНФО - М. Решидовић