Шешић: Отпремнине припреме за продају Електропривреде :: Semberija INFO ::

 

Шешић: Отпремнине припреме за продају Електропривреде


Посланик Српске демократске странке Давор Шешић рекао је данас да смањењем броја запослених у Електропривреди Републике Српске и повећањем цијена електричне енеригије власт и руководство овог предузећа  припрема терен за продају Електропривреде.
 
Он је казао да власт ствара предуслове за продају Електропривреде како би будућем купцу било омогућено остваривање великог профита.
 
„Према нашим информацијама, већ су вођени разговори око модела продаје. Власт ће то правдати с попуњавањем рупа у буџету Републике Српске“, навео је Шешић.
 
Он је упитао зашто премијер не тражи одговорност од руководстава која су запошљавала непотребан број радника и истакао да ће грађани поред тога што годинама плаћају цех, страначког запошљавања, сада морати сносити трошкове отпремнина за вишак запослених.
 
„Од 2005. до  краја 2019. године број радника у Електропривреди Српске је повећан за двије и по хиљаде  и са 7100 је достигао 9600 радника. Поређењем разлике која се сада издваја на плате у  односу на 2005. добијемо цифру од милијарду маракa“, казао је Шешић, додајући да су већина запослених у том периоду били нестручни, али страначки подобни људи. 
 
„Довољно је погледати писмо које су радници Електрокрајине у Бањалуци добили уз платну листу у којем се од њих тражи да се самостално пријаве за отпремнине, па  да постане јасно какву судбина чека велики број запослених у овом сектору. Ту се наводи да Електрокрајина има вишак запослених да су задужени и да не могу функционисати без кредита и да за плате издвајају дупло више него што је законски дозвољено“, навео је Шешић.
 
Он упозорава да број од 600 радника, који ће по наводима руководства Електропривреде, остати без посла, можда и није коначан.
 
„Имамо информацију да је консултантска кућа из Велике Британије, радећи анализу стања у Електропривреди Републике Српске, дошла до бројке од 1600 радника који су вишак.  О томе је упознала руководство предузећа, које се не оглашава по овом питању, вјероватно из страха од бунта радника“, казао је Шешић.
 
Он је рекао да буџет за отпремнине за 600 радника износи 27 милиона КМ, а да би у случају проглашења 1600 радника за вишак порастао на 72 милиона КМ.
 
„Грађани треба да знају да ће они на крају бити ти који ће платити те отпремнине“, казао је Шешић.
 
„Руководство Електропривреде то сада признаје и покушава на што безболнији начин образложити грађанима, купујући социјални мир високим отпремнинама које ће плаћати грађани“, рекао је Шешић.
                                                                                    
 
 СДС - Сектор за политику и медије