Како су хакери ојадили банкомате у БиХ за 2,5 милиона КМ? :: Semberija INFO ::

 

Како су хакери ојадили банкомате у БиХ за 2,5 милиона КМ?


САРАЈЕВО - Претходни викенд, тачније од петка до недјеље на подручју БиХ извршена је једна од највећих пљачки банкомата. Полиција у Бихаћу је, наиме, ухапсила двојицу украјинских држављана код којих је пронађено око 100.000 КМ.

Ипак, истражитељи сумњају да је за два дана са бројних банкомата у БиХ украдено чак више од 2,5 милиона КМ.

Како пише портал "klix.ba" ради се о банкоматима које користи више банака које послују на подручју БиХ. Полиција за сада сумњичи двојицу ухапшених Украјинаца, Александра Ивановича Зајцева и Дмитра Јуриовича Бојку, али се претпоставља да је у акцији велике пљачке банкомата учествовало још неколико особа, с обзиром на количину украденог новца.

Пљачка је вршена крајње брзо и то тако што су пљачкаши путем специјалне опреме без физичког оштећења давали наредбу банкомату да избацује новац. Међутим, поступак подизања новца је такав да је одједном могуће подићи мањи износ новца, за што је потребно око 15 секунди. Након што су покренули механизам исплате пљачкаши су чекали да новац из банкомата изађе у валовима. Претпоставља се да су пљачкаши у своју акцију намјенски кренули у петак и суботу, јер банке уочи викенда обезбиједе довољне количине новца у банкоматима. А с обзиром на количину отуђеног новца пљачкаши су евидентно пуна два дана тражили одређене погодне банкомате и узимали новац.

С обзиром да на сваком банкомату постоји камера, поменути портал пише да су одређеним спрејом прскали камеру, како би избјегли да буду снимљени.

Очигледно им је концентрација попустила у недјељу, када су ухапшени у Бихаћу. Код двојице приведених Украјинаца наводно је пронађено око 100.000 КМ новца. Ипак, гдје је остатак од скоро 2,5 милиона КМ, за сада није познато.

​Независне новине