ИНДУСТРИЈА СРПСКЕ ЗАБИЉЕЖИЛА ПАД ПРОИЗВОДЊЕ ОД 11,4 ОДСТО :: Semberija INFO ::

 

ИНДУСТРИЈА СРПСКЕ ЗАБИЉЕЖИЛА ПАД ПРОИЗВОДЊЕ ОД 11,4 ОДСТО


Foto: Siniša Pašalić/RAS Srbija
Индустријска производња Републике Српске завршила је прошлу годину лоше. Забиљежен је пад од 11,4 одсто, а у Привредној комори Републике Српске кажу да сви показатељи говоре да ће се овакава тренд наставити и ове године, те позивају Владу РС на предузимање одређених мјера.

Од 29 области у индустрији, чак је њих 19 прошле године било у паду, а међу њима је и цијела текстилна индустрија, која има одређене државне повластице и која плаћа мање доприносе него остали пословни субјекти.
Биљежимо пад и у производњи намјештаја, преради дрвета, те производњи електричне енергије и кокса и нафтних производа.

– Ми смо већ на почетку претходне године имали састанак с представницима Владе РС с циљем да покушамо да спријечимо овакав сценарио. Међутим, година је прошла и завршила тако како је завршила. Донесен је Закон о подстицајима привреди, али његова примјена се још не види и многи изражавају сумњу у позитивне ефекте – каже за Српскаинфо Перо Ћорић, директор Привредне коморе РС.

Он наводи да се, ако буде настављења пад производње,  може очекивати и отпуштање радника, којих ионако нема.
– Дакле, очекујем од Владе РС предузимање мјера на заустављању пада индустријске производње у Српској – истиче Ћорић.

Производња електричне енергије у Српској прошле године је била мања за 12,8 одсто у односу на годину раније, док је производња нафтних деривата мања за чак 95,8 одсто!

Повећање производње прошле године забиљежене су области вађења руда метала, вађењу осталих руда и камена, производњи прехрамбених производа, производњи основних фармацеутских производа, производњи производа од гуме и пластичних маса, производњи осталих производа од неметалних минерала, производњи готових металних производа, осим машина и опреме, производњи рачунара, електронских и оптичких производа, те производњи машина и опреме и производња осталих саобраћајних средстава.

(српскаинфо.цом)