УДРУЖЕЊЕ ПОРОДИЦА НЕСТАЛИХ БОРАЦА И ЦИВИЛА СЕМБЕРИЈЕ И МАЈЕВИЦЕ: Скупштина Удружења породица несталих 24. децембра :: Semberija INFO ::

 

УДРУЖЕЊЕ ПОРОДИЦА НЕСТАЛИХ БОРАЦА И ЦИВИЛА СЕМБЕРИЈЕ И МАЈЕВИЦЕ: Скупштина Удружења породица несталих 24. децембра


Смиља Митровић, Фото: Српска инфо
Годишња скупштина Удружења несталих бораца и цивила Семберије и Мајевице одржаће се 24. децембра, а на дневном реду наћи ће се најболнија тема за чланове овог удружења, процес тражења несталих војника и цивила за којима се трага 25 година.

Смиља Митровић, предсједница Удружења несталих бораца и цивила Семберије и Мајевице, истакла је за „Семберија.инфо“ да ће се на Скупштини породицама несталих предочити све оно што се тиче процеса тражења несталих током 2019. године, те које су све препреке које успоравају процес тражења несталих.

„И даље трагамо за 57 несталих бораца и цивила са подручја Семберије и  Мајевице. Несхватљиво је да њихова судбина није позната 25 године. Да ли треба да чекамо још 100 година, да бисмо сазнали истину?!.. Надлежни ништа не предузимају, све се свело на обећања из године у годину, изјавила је Смиља Митровић.

Према њеним ријечима, Удружење је од оснивања 1995. године, односно од завршетка рата, пронашло 200 посмртних остатака бораца и цивила са подручја Семберије и Мајевице. „Посмртни остаци пронађени су широм комплетне БиХ, односно РС и Федерације. Од тога, један дио пронађен је подручју Мајевице, прецизирала је Митровићева.

Најмлађа особа за којом се трага је њен син Драган Митровић – војник Војске РС, који је нестао  на подручју ФБиХ 13. септембра 1995. „И даље не губим наду. Надам се  да ћу сина пронаћи, јер је то моја дужност као мајке. Иста очекивања су и осталих чланова Удружења да пронађу своје најмилије, нагласила је Митровићева.

Митровићева је изразила  незадовољство радом правосудних институција. „Незадовољна сам радом надлежног  Тужилаштава БиХ и судија у Суду БиХ. Породице несталих цивила и бораца огорчени су што одговорни за ове злочине нису приведени пред лице правде и осуђени  за ратне злочине, за разлику од других процеса за ратне злочине над лицима несрпске националности “, истакла је Митровићева.

Удружење тражи од Владе РС да се више укључи у процес тражења несталих цивила и бораца и да се све институције које се баве процесом тражења несталих више ангажују како би пронашли све нестале. „Неопходно је да Влада РС тражи контролу институција  које се баве тражењем несталих. И даље су остала обећања без конкретних резултата, огорчена је Митровићева.

​Семберија ИНФО - З. Кусмук