ДЕМАНТИ НА ПИСАЊЕ МЕДИЈА О "ХАПШЕЊУ ПИРАТА" ИЗ БИЈЕЉИНЕ :: Semberija INFO ::

 

ДЕМАНТИ НА ПИСАЊЕ МЕДИЈА О "ХАПШЕЊУ ПИРАТА" ИЗ БИЈЕЉИНЕ


Адвокатска канцеларија Василић заступа одбрану А.М. (1997.) из Бијељине, који се сумњичи да је извршио кривично дјело из члана 243. Кривичног закона БиХ „Недозвољено кориштење ауторских права“, а поводом акције која је проведена у координацији Тужилаштва и Суда БиХ, те МУП-а Републике Српске кодног назива „Плагијат 2019“, упутила је деманти поводом писања највећих штампаних и онлајн медија у Босни и Херцеговини. Семберија ИНФО преноси саопштење у цјелини.

- Због бомбастичних наслова писаних и електронских медија у БиХ „Ухапшен…“, „ојадио за 450.000 Еура“, „крао“, „оштетио Бјелогрлића за 900.000 марака“, „незаконито скидао и приказивао серије“ приморани смо ради заштите интереса клијента објавити деманти неистинитих навода.

Осумњиченом А.М. се на терет ставља да је у временском периоду од децембра 2017. године до данас путем интернет страница омогућио приступ садржајима серија које су заштићене ауторским правима користећи стреаминг и ОТТ технологију чиме је неовлаштено учинио доступним јавности ауторска дјела у циљу стицања противправне имовинске користи.

- Дана 16. 12. 2019. године осумњичени је испитан у просторијама МУП-а РС у Бијељини и одмах након испитивања је пуштен. Приликом испитивања није му стављен на терет, ни у једном смислу, износ који медији бомбастично помињу од 450.000 ЕУР-а или 900.000 КМ, нити да је оштетио конкретно Бјелогрлића или „Јунајтид Медија Групу".

Подсјећамо новинске агенције, писане и електронске медије као и уважене новинаре, да се сходно темељном начелу кривичне одговорности свако мора сматрати невиним за кривично дјело док се правоснажном пресудом суда не утврди његова кривица. Ово начело јесте уставно начело, а предвиђено је и у међународним документима и то у Европској конвенцији о људским правима, одакле је преузета и уграђена у наш кривични поступак. Осим тога посебно наглашавамо да пресумпција невиности важи током цијелог кривичног поступка, све док пресуда не ступи на правну снагу.

Супротно наведеном и супротно Кодексу за штампу и онлине медије у БиХ, велики број медијских кућа је изнио низ неистинитих тврдњи да је А. М. (1997.) из Бијељине „Ухапшен…“, „ојадио за 450.000 Еура“, „крао“, „оштетио Бјелогрлића за 900.000 марака“, „незаконито скидао и приказивао серије“, при чему се износе тврдње на штету клијента и директно нарушава претпоставка невиности, али и поступа супротно Кодексу медија којим су обавезни да штите права појединаца и стандарде људских права, да обављају свој посао у духу праведности, истинитости и пристојности при сакупљању информација.

Читањем бројних наслова стиче се утисак да су медијске куће прије Суда донијеле пресуду како је осумњичени украо, ојадио, скидао и дијелио ауторска права других, што је недопустиво, будући да је кривични поступак у фази истраге, да је лице у статусу осумњиченог, да још увијек поступајући тужилац није донио одлуку о подизању оптужнице нити је суд дозволио да се на главном претресу одлучује о било каквом доказу на штету или у корист осумњиченог.

Одредбама Закона о заштити од клевете прописано је да свако пословно способно лице које проузрокује штету угледу физичког лица изношењем или проношењем изражавања нечег неистинитог, идентификујући то лице трећем лицу, (у бројним медијима је изнесено име и презиме осумњиченог) одговорно је за клевету према одредбама које уређује Закон о облигационим односима, па се на овај начин демантују наводи медија да је осумњичени ухапшен, да је према насловима медија и њиховим текстовима оглашен одговорним за штету у вези повреде ауторских права и то у износима 900.000 КМ односно 450.000 ЕУР-а.

Сходно свему горе наведеном, а у духу начела обавезујућег Кодекса и члана 5, позивају се одговорни новинари да имају професионалну обавезу благовремено исправити било коју објављену информацију која је нетачна (умјесто имена и презимена ставити иницијале, чиме се штити личност) у смислу овог демантија уз исправку објаве, са дужним истицањем у истим медијима гдје су и објављени криви и неистинити наводи, све под пријетњом подношења тужбе.

У духу проналажења правде потребно је дозволити Тужилаштву да проведе истрагу те у том смислу донесе одлуку о евентуалном кривичног прогону, а све у циљу објективног и независног суђења којим се, супротно тврдњама медија, мора донијети праведна одлука суда, ван притиска медијских наслова.

Адвокатска канцеларија Василић

Упућено медијима Слободна Босна, Депо, Аваз, Н1, Независне, Вечерње новости, Глас Српске, Блиц, Ослобођење