ПОЧЕЛА ХИТНА СЈЕДНИЦА: Тегелтија у експозеу фокус ставио на економију, владавину права и ЕУ пут :: Semberija INFO ::

 

ПОЧЕЛА ХИТНА СЈЕДНИЦА: Тегелтија у експозеу фокус ставио на економију, владавину права и ЕУ пут


Почела је хитна сједници Представничког дома Парламента Босне и Херцеговине, на којој би Зоран Тегелтија требао да буде именован за предсједавајућег Савјета министара Босне и Херцеговине.

– Привржен сам владавини права, поштовању Дејтонског споразаума и Устава, уставне структуре и надлежности свих нивоа власти у БиХ и то ће бити правило понашња у Савјету министара. У фокусу дјеловања Савјета министара биће економија, реформа јавне управе, евроатланске интеграције, владавине права, однос унутар БиХ, сарадња са међународном заједницима, мигрантска криза, млади, жене, избјеглице и остали – рекао је , између осталог, Зоран Тегелтија излажући свој експозе, на данашњој хитној сједници.

Он је нагласио да је свјестан своје одговорности и тежине задатка.



– Имајући у виду спор процес формирања валсти, немамо право на стотину дана као што су имали други, због тога морамо одмах одблокирати све процесе, усвојити буџет и средства за инвестиције ставити на располагања ентитетима – рекао је Тегелтија.

Он је појаснио посланицима Представничког дома да документ који данас представља није детаљан програм рада Савјета министара за мандатни период, већ основне смјернице за рад, јер је план рада могуће сачинити тек након завршетка процеса избора Савјета министара и најавио да ће након избора свих министара у Савјету министара бити припремљен и објављен детаљан план рада за мандатни период.

Тегелтија се дотакао сиве економије, друштвеног бруто производа, одласка људи, те нагласио да ће у сарадњи са ентитетима радити на смањану опретећења и повећању плата.

– Ставићемо фокус на Закон о осигурању депозита, те Закон о ПДВ. Даћемо пуно подршку ентитетском владама у јачању банкарског сектора и радићемо на дигиталној трансформацији земље и побољшању е-услуга. Радићемо на транспаретности јавних предузаћа, и регистру јавних предузећа који ће садржати све податке о власништву, запосленима и дугу – рекао је Тегелтија између осталог, те се дотакао и смјерница за развој енергетике.

ЕУ пут

Наводи да је приступање ЕУ један од главних циљева, те да је то најбољи оквир за реформе и развој БиХ.

– Прешли смо дуг пут који је непотребно заустављен ове године. У овим изазовима и рефорским временима, чак и за ЕУ,  БиХ мора да покаже спремнонст и  снагу, јер стицање статуса кандидата за БиХ би представаља потврду за примјену демократије и права. Пут ка ЕУ је пут реформи и морамо бити спремни – рекао је Тегелтија.

Посебно је истакао да ће нови Савјет министара радити на унапређењу институционалног и законодавног оквира, те јачању капацитета, како би се ојачала превенција и борба против корупције, организованог криминала, укључујући прање новца и тероризам.

– Један од мојих првих корака биће састанак са предсједником Влада РС и премијером ФБиХ, с циљем да јачамо сарадњу етнитета – рекао је Тегелтија.

Тегелтија је констатовао је да БиХ мора развијати сарадњу са свима, у складу са уставним и законским рјешењима, али и у складу са исказаном вољом и опредјељењем свих њених конститутивних народа.

Нагласио да је у околностима постојања озбиљних безбједносних изазова којих није поштеђен нико, па ни БиХ, попут мигрантске кризе, радикализма и тероризма, неопходно развијати сарадњу са свима, на заједничким, партнерским односима.

Осим именовања Зорана Тегелтије за предсједавајућег Савјета министара БиХ, на дневном реду је потврђивање, те именовање чланова комисија овог дома.

– Спреман сам радити на томе да ово друштво буде успјешније, надам се да сте и ви – рекао је Тегелтија у обраћању посланицима.

Нема чланова Предсједништва БиХ

На самом почетку сједнице Парламента БиХ посланици су се изјашњавали о приговору посланика Дамира Арнаута да у сали нема чланова Предсједништва БиХ као предлагача, истичући да је, по Пословнику, сједници дужан присуствовати бар један од предлагача.

Због тога што су чланови Предсједништва БиХ на службеном путу, предсједавајући Звиздић дао је на гласање да се расправа о овом питању настави без присуства чланова Предсједништва.

​Српска инфо