Начелник Заједничког штаба Оружаних снага БиХ потврдио: БиХ је у МАП-у :: Semberija INFO ::

 

Начелник Заједничког штаба Оружаних снага БиХ потврдио: БиХ је у МАП-у


Сеад Јусић, замјеник министрице одбране Босне и Херцеговине, казао је да НАТО у контексту Босне и Херцеговине "јако важно питање садашјности и будућности. Начелник Заједничког штаба Оружаних снага Босне и Херцеговине генералпуковник Сенад Машовић потврдио је да је наша земља од 5. децембра прошле године у Акцијском плану за чланство (МАП).

"БиХ је 2009. године затражила од савезника да БиХ буде примљена у Акциони план за пуноправно члнаство - МАП. Да су савезници 2010. године на самиту у Талину то одобрили уз књижене перспективне војне имовине, тако да дилема јесмо ли ми у МАП-у или нисмо, она је давно разријешена. На БиХ је остало да испуни одговарајуће услове и то је трајало. Пред крај прошле године, савезници су на основу достигнутих резултата и у погледу испуњавања Талинског услова када је у питању књижење перспективне војне имовине, све се укњижило што се могло укњижити на простору ФБиХ, неке су локације остале још у процесу књижења. Савезници су казали Ок, вријеме је да БиХ достави свој први Годишњи национални програм (АНП) с којим се почиње акцептирати или с којим се почиње радити у оквиру Акционог плана за пуноправно чланство", казао је Јусић.

Навео је да је документ био спреман и да је назван Годишњи национални план и да су настале политичке разлике.

"Предсједништво БиХ је након дужег времена постигло консензус о одређеном документу који се зове 'реформе БиХ'. Таман да је то само једна реченица, то је активност која је везана за Акциони план за пуноправно чланство. Важно је да се постигао консензус. Шта год да пише му тим реформама, то значи да БиХ, а самим тим и Оружане снаге БиХ и Министарство одбране БиХ испуњавају своје обавезе. Важно је да је постигнут тај компримис и да се процси настављају", казао је Јусић.

Начелник Заједничког штаба Оружаних снага Босне и Херцеговине генералпуковник Сенад Машовић такође је говорио о овој теми.

СЕНАД МАШОВИЋ

"Чињеница је да је 5. децембра 2018. године Босна и Херцеговина добила МАП и од тада се БиХ налази у МАП-у. МАП подразумијва и што НАТО савез очекује да БиХ дефинише области и динамику наставка интеграцијских процеса према НАТО савезу. Оно што је врло јасно изнесено и речено на мом јучерашњем састанку са врховним командантом Савезничких снага за Европу (САЦЕУР) јесте да је за НАТО савез прихватљиво и да кроз програм реформи БиХ настави интеграцијске процесе према свим институцијама", поручио је Машовић.

N1