ДОБРОВОЉНИ ОДЛАЗАК РАДНИКА ИЗ ЕРС НА ЧЕКАЊУ :: Semberija INFO ::

 

ДОБРОВОЉНИ ОДЛАЗАК РАДНИКА ИЗ ЕРС НА ЧЕКАЊУ


Foto: Srna
Позив радницима дистрибутивних предузећа „Електропривреде РС“ за стимулативне отпремнине, као дио програма социјалног збрињавања вишка запослених, није објављен 15. новембра како је најављено, сазнаје Српскаинфо.

По нашим сазнањима, највећи проблем је настао због планираног опорезивања ових исплата што би аутоматски смањило фонд за отпремнине.

Предсједник Конфедерације синдиката РС Жељко Тепавчевић за Српскаинфо потврђује да позив није објављен јер, како каже, радни тимови који су израђивали правилник нису постигли договор са управама појединих зависних предузећа ЕРС.

– Тај правилник мора да буде јединствен на нивоу ЕРС, али то није постигнуто. Да би управа ЕРС потписала предвиђени правилник, треба им сагласност дистрибутивних предузећа – истиче Тепавчевић.

Он најављује да ће управо данас и сутра бити настављени разговори представника синдикалних организација, управа дистрибутивних предузећа уз присуство генералног директора ЕРС, министра енергетике и представника британске консултантске куће ПВЦ која је ангажована на реорганизацији дистрибутивних предузећа.

– На састанку треба да размотримо и питање опорезивог дијела стимулативних отпремнина, које по нашем мишљењу морају бити ослобођене тог намета – наглашава Тепавчевић.

Српскаинфо сазнаје да, по предложеном правилнику, једино „Електрокрајина“ није у могућности да исплати планирани износ отпремнина и да на њих плати порез и доприносе.

Међутим, Тепавчевић каже да је дискутабилно да ли иједно предузеће има довољно новца да исплати отпремнине.

– С друге стране, синдикат не може дати сагласност на било какве отпремнине. Оне морају бити минимало у складу с нашим захтјевима. ЕРС је у већинском власништву државе, а ми сматрамо да држава мора да направи корак у социјалном збрињавању вишка својих запослених. Стимулативна отпремнина је само дио социјалног збрињавања и оне не би требало да буду опорезоване – напомиње Тепавчевић.

Додаје да се и у Споразуму о приступању Европској енергетској заједници каже да је обавеза да послодавац заједно са синдикатом донесе програм социјалног збрињавања.

– Зато је синдикат активно правио тај правилник како би те отпремнине биле пристојне. Не може човјека да збринете са 20.000 КМ, не може ни са 50.000 КМ, али имамо и ми неку границу гдје разумијемо колико то послодавац може да утроши. С друге стране, тек активирамо причу с Владом, а једна варијанта је измјена Закона о ПИО гдје би се у оваквим случајевима стимулативне отпремнине ослободиле плаћања намета – наводи Тепавчевић.
Подсјећа да је рјешавање вишка запослених у дистрибутивним предузећима само прва фаза, а послије иде исто и у снабдијевању гдје ће, како каже, бити велики вишкови, па потом иде збрињавање вишка радника у производним предузећима ЕРС.

– Дакле, преговори нису завршени, али нису били неуспјешни. Ово је можда тражење још неког и повољнијег компромисног рјешења. Од септембра смо у сталном засједању сваке седмице, добро смо размотрили и процијенили ситуацију, па смо тако од почетних 10.000 до 30.000 КМ за једног радника дошли до већих износа.
Сутра ће, након састанка, сигурно бити више информација – поручује Тепавчевић.

Предвиђеним планом реорганизације дистрибутивних предузећа планирано је да у првом кругу буде збринуто 15 одсто запослених. У систему ЕРС има 5 дистрибутивних предузећа, а само „Електро Добој“ нема вишка запослених.
У цијелој ЕРС има више од 9.000 радника.

(српскаинфо.цом)