Балкан посвађао Берлин и Париз :: Semberija INFO ::

 

Балкан посвађао Берлин и Париз


ХАМБУРГ, БАЊАЛУКА - Одбијањем започињања преговора са Сјеверном Македонијом и Албанијом Француска је изазвала бијес Нјемачке и других земаља ЕУ јер је на задовољство Русије и Кине послала поруку тим земљама да западни Балкан не жели у Европи, пише угледни њемачки магазин "Шпигл" (Spiegel).

"Француски предсједник је државама на западном Балкану ставио до знања да за њих нема мјеста у ЕУ. Али земље морају да имају перспективу како би се могле реформисати. Ако их ЕУ одбије, вакуум ће испунити Кина и Русија", пише лист.

"Шпигл" тврди да се Макрон понаша на овакав начин јер жели "деголовску" Европу, у којој би водећу улогу играла Француска. Овај магазин Макрона представља као макијавелисту који у својим намјерама не преза од тога да земљама западне Европе "скине" главу, што се, како је истакнуто, посебно види по његовом држању према Русији.

"Овај предсједник размишља кроз призму моћи, због чега су му 28 или ускоро 27 чланица ЕУ превише. Он уопште не жели проширење, њему је мања ЕУ дража, а најдража она у којој би Француска и Нјемачка чиниле језгро", истиче се у магазину.

Макронов приступ илуструје на примјеру Сјеверне Македоније, за коју је наглашено да је шокирана француским понашањем, иако је учинила све што је од ње тражено.

"Албанској мањини дали су позицију предсједника парламента, потписали су уговор о пријатељству с Бугарском, ријешили дугогодишњи сукоб с Грчком и увели албански као службени језик", наглашено је. Као један од разлога за јаче ангажовање ЕУ на западном Балкану је потреба јачања европске безбједности с друге стране Босфора, као и спречавање Русије и Кине да заузму вакуум који је ЕУ оставила иза њих.

"Крајње је вријеме да се Њемачка ангажује. Превише су у сједишту Владе Њемачке Макронове радосне идеје прихватали као пролазно невријеме које дође и прође. Ако Њемачка не жели апсолутистичку Европу, мора почети да преузима иницијативу, а не да се самоувјерено с мањком амбиције креће унутар властитих габарита", наглашено је у тексту.

Тања Топић, бањалучка аналитичарка, каже да је теза према којој се блокирање Сјеверне Македоније и Албаније од стране Француске види као озбиљна опасност која се надвила над Балканом у основи тачна јер појачава евроскептицизам у тим земљама.

"Истовремено им даје и сјајан алиби и изговор за нечињење озбиљних реформи. По мом мишљењу, то су двије стране ове медаље. Друга опасност је већа из перспективе земаља које су чланице ЕУ. Оне страхују од тога да би остављање земаља западног Балкана на маргини процеса проширења отворило простор за утицај Русије и Кине, што се већ увелико дешава", закључује она.

​Независне новине