Чланови РИК-а поднијели оставке :: Semberija INFO ::

 

Чланови РИК-а поднијели оставке


- Чланови Републичке изборне комисије, њих пет који су присуствовали данашњој сједници поднијели су оставке, потврдио је предсједник Републичке изборне комисије (РИК)  Оливер Благојевић.

Он је рекао да се РИК састоји од седам чланова, али да двоје није присуствовало данашњој сједници, истовремено наглашавајући да оставке нису поднесене због политичког притиска већ су лични став након закључка Владе Републике Српске којим су се позвали сви чланови изборних органа да поднесу оставке, преносе „Независне“.

-Изборе не спроводи ни ЦИК ни РИК већ Секретаријат, а прави рударски посао обавља се у општинским и градским изборним комисијама и бирачким одборима - рекао је Благојевић предлажући да се одмах именује до 50 појединаца који би радили на организацији предстојећих избора.

Влада Републике Српске након телефонске сједнице позвала је све чланове "органа за спровођење избора" да поднесу оставке на своје функције, а слично су урадили и званичници Републике Српске, наводећи да ће Република Српска донијети свој закон, спровести изборе те да сертификати ЦИК-а неће вриједити ништа.

Након позива Владе до сада су само чланови РИК-а поднијели оставке. Њих треба да разријеши Народна скупштина Републике Српске која их је и именовала док чланове општинских и градских изборних комисија разрјешавају локални парламенти. Проблем би могао настати у случају да ЦИК не да сагласност на смјену чланова бирачких одбора, с обзиром да Изборни закон БиХ тако прописује.

(Глас Српске)