У Српској још нема забране за тракторе без кабина :: Semberija INFO ::

 

У Српској још нема забране за тракторе без кабина


FOTO: Pixabay
С доласком прољећа на путевима Републике Српске повећан је и број трактора, првенствено на локалним путевима, гдје пољопривредници увелико припремају и обављају прољећну сјетву.
 
Повећан број тракториста на путевима је повод и за већу опрезност свих учесника саобраћаја, посебно када се узме у обзир да је прошле године један возач трактора смртно страдао, 11 их је задобило тешке повреде, док је 18 лакше повријеђених, потврдио је за "Независне новине" Милија Радовић, замјеник директора Агенције за безбједност саобраћаја Републике Српске.
 
"Ми имамо податке за возаче трактора и радних машина и, поређења ради, 2019. године имали смо шест погинулих, 2020. било их је пет, баш као и 2021, док је 2022. троје погинулих. Прошле године погинуо је један возач трактора, те један возач радне машине", каже Радовић и напомиње да немају податке о броју осталих учесника саобраћаја који су смртно страдали или били повријеђени у саобраћајним незгодама са учешћем трактора.
 
Напоменуо је да су свјесни да ће у сусједној Србији од 1. јануара наредне године на путевима бити забрањени трактори без кабине, и да трактори произведени након 1983. године неће моћи да учествују у саобраћају без кабине или заштитног рама.
 
"У контакту смо и сталној сарадњи с Агенцијом за безбједност саобраћаја Србије. Они су урадили један пројекат за тракторе који немају кабине или оквире и ушли у процес финансирања, израде и подјелу заштитног рама за тракторе без кабина. Ти оквири омогућавају да ако дође до превртања трактора возач буде заштићен, да се не нађе испод трактора, када се, наравно, десе најтеже посљедице", објашњава Радовић и додаје да су исти пројекат добили од колега из Србије.
 
"Међутим, у буџету за ову годину немамо средства за реализацију овог пројекта, а да ли ћемо га имати у наредним годинама - то заиста не могу говорити. Наравно, било би добро да се овај пројекат уради и постоји жеља за то јер корист коју доноси једна таква мјера свакако да би била велика. Размишљали смо да у наредном периоду остваримо сарадњу са Министарством пољопривреде, шумарства и водопривреде кроз Правилник о подстицајима, да се одвоје нека средства и уђе у реализацију овакве активности - израда оквира за тракторе без кабине. Иако је нашим законима и подзаконским актима предвиђено да сви трактори који су регистровани послије 1983. године морају имати кабину или метални оквир, чињеница је да још имамо тракторе без њих", прича Радовић.
 
Подсјетио је да Агенција за безбједност саобраћаја РС у сарадњи с Ауто-мото савезом РС, као и са Министарством саобраћаја и веза Српске, Министарством унутрашњих послова и локалним заједницама учествује у провођењу превентивне активности под називом "Освјетлај образ, домаћине! Означи трактор жутим ротационим свјетлом".
 
"Циљ ове кампање је да се укаже на то шта је дозвољено, а шта није. Оно што се најчешће дешава је непрописно превожење лица на кабини трактора или блатобрану, а за посљедицу често има саобраћајне незгоде, нажалост са најтежим посљедицама. Сваке године смо свједоци да се превози или дијете у наручју у кабини трактора, или позади на руди трактора, што са собом носи велики ризик, опасност и могућност догађања саобраћајне незгоде", закључио је Радовић.
 
Према подацима МУП-а РС, прошле године било је 10.619 незгода, у којима је учествовало 97 трактора, док је током 2022. године евидентирано укупно 9.896 саобраћајних незгода, а учествовао је 61 трактор.
 
"У овим саобраћајним незгодама, током 2022. године смртно су страдала два возача трактора, а током 2023. један тракториста. У 2022. години теже тјелесне повреде су задобила четири возача трактора, а 11 возача трактора је задобило теже тјелесне повреде током 2023. године", истакли су из МУП-а РС за "Независне новине".
 
Додају да аналитички подаци МУП-а Републике Српске показује да се саобраћајне незгоде у којима учествују трактористи најчешће догађају на локалним путевима, затим на некатегорисаним и на регионалним путевима.
 
"Подсјећамо да је за прекршај управљања трактором без упаљеног жутог ротационог свјетла предвиђена новчана казна у износу од 30 КМ", истакли су из МУП-а РС и упутили апел возачима трактора и радних машина да на јавном путу управљају технички исправним возилом са посебним акцентом на посједовање и кориштење свјетлосно-сигналних уређаја и свјетла за означавање возила.
 
(Независне)