За три мјесеца извезено више малина него цијеле прошле године :: Semberija INFO ::

 

За три мјесеца извезено више малина него цијеле прошле године


FOTO: Ilustracija
Продаја малина, које су се дуго налазиле у хладњачама, коначно је почела, чему свједочи и податак да је за три мјесеца текуће године извезено више од 40.000 килограма тог воћа.

Наиме, према подацима Управе за индиректно опорезивање Босне и Херцеговине, за три мјесеца ове године извезено је 40.480 килограма малина, у вриједности од 176.246 КМ, док је за цијелу прошлу годину извезено 37.383 килограма, у вриједности од 212.246 КМ.

Како наводе за "Независне новине", извоз је у току три мјесеца ове године био доминантан само у двије земље, и то у Турску и Мађарску, у скоро истом обиму.

"У Турску је за три мјесеца извезено 20.480 килограма, у вриједности од 92.928 КМ, док је извоз у Мађарску износио 20.000 килограма, у вриједности од 83.318 КМ", наводе из УИО.

Веома занимљив податак јесте да је у току прошле године извоза у ове двије земље није било, јер су се малине тада само извозиле у Пољску, Италију и Хрватску.

"Укупан извоз за 2023. годину износи 37.383 килограма, у вриједности од 212.246 КМ, а најдоминантније земље на чијим полицама у маркетима су се налазиле малине из БиХ су Пољска, у коју су извезене малине у вриједности од 117.349,80 КМ, док је у Италију извезено 94.626 КМ", наводе из УИО.

Иван Стојановић, предсједник Управног одбора Удружења малинара Братунца, Сребренице и Милића "Виламет", истиче за "Независне новине" да је видљиво да је продаја коначно почела.

"Скоро па сваки дан су видљиви камиони који нешто одвозе, односно немају шта друго да возе него малине које су биле у хладњачама", казао је Стојановић.

Према његовим ријечима, он није сигуран у то гдје се тачно извозе малине.

"Ја сам скоро па сигуран да малина иде у Србију, но подаци говоре другачије, али битно је да роба иде", казао је Стојановић.

Како је додао, остају неке нејасноће у томе гдје роба иде, односно по којој цијени и како се фактурише.

"Важно је да роба иде, капацитет ће бити испражњен, а све то да би се могла наставити производња ове године. Ми још не знамо по којој цијени ће се продавати малина ове године, али је реална цијена око шест КМ. Ако не буде тако, онда је то фактички крај наше производње", казао је Стојановић.

Како је рекао, малина се тренутно продаје по ниским цијенама, односно цијенама које су лоше по произвођаче, јер их оставља у минусу.

Подсјећамо, малинари су недавно изјавили да је претходна година била једна од најтежих за произвођаче у подручју Братунца, Милића и Сребренице, а сезона која предстоји биће потпуно неизвјесна.

Како су додали, са производњом ће покушати и ове године, али како додају, изгледа да је ово почетак краја бављења малинарством, ако остане оваква цијена.

(Независне)