Отворен Српски културни центар у Книну :: Semberija INFO ::

 

Отворен Српски културни центар у Книну


Извор: Глас Српске

КНИН - У Книну је свечано отворен Српски културни центар, који би поред дома културе и друштвених догађаја, требао бити и мјесто сусрета људи који имају и требају пуно тога подијелити, а врата ће бити отворена свима.

Овом ријечима се бројним званицама из јавног живота града на седам ријека и Шибенско-книнске жупаније обратио предсједник Српског народног вијећа Милорад Пуповац.

- Срби требају овај простор да би могли његовати културне вриједности које су за њих карактеристичне, а истовремено врата овога центра бит ће отворена за све друге могуће културне доприносе граду, како мањинског тако и припадника већинског народа у овоме граду и жупанији Шибенско-книнској. Као што српска заједница није затворена заједница, и не би хтјела бити, тако ни овај центар неће бити затворен. Ова врата ће бити отворена свима, поручио је Пуповац.

- Ово ће бити више од културног центра, у њему ће се одвијати разни друштвени догађаји, и његово отоварање засигурно ће подстаћи повратак живота у стари дио града Книна - казао је кнински градоначелник Маријо Ћаћић, обраћајући се својим суграђанима, свима онима којима ће Српски културни центар бити на услузи.

Он каже да је од самог почетка дао подршку иницијативи за отварање овог Центра.

- То се некако иделно уклапа му наше градске планове за развој старог диејла града Книна, у који смо до сада већ уложили пуно европских средстава, а све са интенцијаом да у овај стари дио града вратимо живот, - рекао Ћаћи.

Книну је био потребан овакав друшптвени објекат.

- Обнављајући ову кућу у старом дијелу града, жељели смо обновити и односе међу људима, казала је потпредесједница Владе Републике Хрватске Ања Шимпарага

Она је додала да је посљедњих дана имала прилику присуствовати отворењу српских културних центара широм Хрватске, од Удбине до Славонског Брода, а сада напокон и у Книну.

- Данас се могу осврнути на то да смо као заједница и као град прошли далек пут од оних трауматичних година, 1991. и 1995., и данас смо ту, сви заједно, Хрвати и Срби, да славимо различитост, сарадњу и будућност, поручила је Шимпрага.

Свечаном отварењу Српског културног центра у Книну присуствовали су између осталих Драгана Јецков и Борис Милошевић, замјеници предсједника СНВ-а, те Марко Јелић, шибенско-кнински жупан. Програм су употпунили наступи женског збора Српског културног центра Книн, а епископ далматински Никодим освештао је новоотворене просторе.