Текстилци и обућари у Српској страхују од слома производње :: Semberija INFO ::

 

Текстилци и обућари у Српској страхују од слома производње


Foto: Fena
- Индустрија текстила, коже и обуће у Републици Српској налази се у великом проблему јер им је смањена потражња, али и продаја њихових производа, истичу наши саговорници из ове области, те додају да би ово могло довести до потпуног слома производње.

Александра Михајловић Бијелић, секретар Удружења текстила, коже и обуће при Привредној комори РС, истиче да колико је сложена ситуација у овој грани индустрије говори и чињеница да су већ почела отпуштања радника.

"Међутим, ситуација се усложњава и очекујемо да ће се тренд пада броја запослених наставити", рекла је Михајловић Бијелићева и додала да је криза на глобалном тржишту утицала на то да домаћа предузећа имају смањене наруџбе, а поготова она предузећа која послују с иностраним партнерима.

"Предузећа која су изградила домаћи тренд имају проблем и потешкоће са пласманом производа властите колекције", казала је Михајловић Бијелићева и додала да цијене репроматеријала константно расту.

Истиче да садашњи трендови на тржишту не показују назнаке опоравка и, како каже, оно што је додатни удар на овај сектор је свакако и повећање најниже плате са 700 на 900 КМ.

Драгутин Шкребић, власник "Шкребић цомпанyја" из Теслића, казао је да су отежавајући услови у овој грани привреде то што, како каже, нема наруџби, нема продаје.

"Ми као фирма смо ослоњени на њемачко тржиште, а тамо је тешка рецесија. Веома је смањена продаја, а самим тим и наруџбе, те се бојим да би у наредном периоду могло бити критично што се тиче ове гране привреде", казао је Шкребић.

Према његовим ријечима, јако је тешко предвидјети шта ће се дешавати, те истиче да привредници из ове гране на то не могу утицати.

Да је јако тешка ситуација у овој области сагласан је и Маринко Умичевић, технички директор Творнице обуће "Бема" из Бањалуке, који истиче да је криза у Европи, али и повећање минималца у Српској утицало на такво стање.

"Ми конкретно у 'Беми' имамо 25 одсто мање наруџби у овој, него у прошлој години. Нисмо отпуштали раднике, радимо све што можемо", казао је Умичевић и додао да немају наруџби, те да се људи најлакше одричу куповине одјеће и обуће.

"Јако сам забринут шта ће све бити у наредним мјесецима. Ми смо прва три мјесеца издржали, али сад у наредним идемо у минус", закључио је Умичевић.

Раденко Бубић, предсједник Удружења послодаваца текстилне и кожарско-прерађивачке индустрије Републике Српске, који је уједно и власник и директор Фабрике обуће "Дермал" из Котор Вароша, каже да је јако тешка ситуација у овом сектору.

"Ми још нисмо отпуштали раднике, засад се боримо. Неки купци су нам смањили број наруџби, а имамо и нешто нових", казао је Бубић.

Да је неизвјесно, али јако тешко стање у текстилној индустрији сматра и Босиљка Дејановић, власница фирме "Сана Линеа" из Костајнице.

"Ми нисмо отпуштали раднике, посла имамо, али радимо властиту колекцију", казала је Дејановићева. Додала је да нових клијената нема, те да су стари још ту, а шта ће се даље дешавати - јако је тешко прогнозирати.

"Посла у нашим погонима не мањка, али нам је проблем што смо све продајне цијене са партнерима договорили лани, не рачунајући на оволики раст минималца. А оно што смо уговорили - уговорили смо, нема повећања. Оно што је добро је да највећи дио посла носи наш бренд, односно наша колекција, једино што продаја пада на тржиштима на којима послујемо", рекла је Дејановићева.

(Независне)