Вриједност жита и поврћа премашиће милијарду КМ :: Semberija INFO ::

 

Вриједност жита и поврћа премашиће милијарду КМ


- Ратари и повртари у Републици Српској засијаће у овогодишњој прољетној сјетви 170.879 хектара обрадивих површина, а процјењује се да ће укупна вриједност пољопривредне производње ове године износити 1,043 милијарде марака.

Према процјенама стручних служби Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде РС, очекује се да ће се под кукурузом, као најважнијом прољетном ратарском културом, наћи око 131.900 хектара, док је планирана површина под сојом 6.550 хектара, што представља незнатно повећање у односу на прошлу годину.

Укупне засијане површине, када је ријеч о прољетним ратарским културама, према процјенама требало би да износе 149.850 хектара.

- Трошкови обраде земљишта, ђубрења, сјетве те његе усјева кукуруза овог прољећа износе 2.200 КМ по хектару. Цијене минералних ђубрива, зависно од врсте, су ниже за 30 до 45 одсто у односу на лани, док паковање сјеменског кукуруза од 25.000 зрна у просјеку кошта 127 КМ, што је скупље за шест одсто у односу на 2023. годину. За површину од једног хектара потребна су два и по до три паковања од 25.000 зрна - наводи се у Информацији о заснивању новог производног циклуса коју је припремило ресорно министарство, а јуче усвојила Влада РС.

Индустријско биље као што су соја, уљана репица, сунцокрет и дуван требало би да буде засијано на укупно 6.555 хектара.

Бразда под поврћем овог прољећа требало би да буде 14.474 хектара, а очекује се да кромпир као најважнија култура буде засијан на 8.240 хектара.

Према наведеним процјенама, очекивана укупна производња поврћа је око  446.975 тона, а укупна вриједност производње 559 милиона КМ.

Током обраде земљишта произвођачи морају потрошити хиљаде литара горива, а ресорно министарство и ове је године обезбиједило регрес за 100 литара дизела по хектару у износу од 80 КМ, а за ту мјеру укупно ће бити издвојено 12 милиона КМ.

Осим тога, у информацији се наводи да пољопривредници имају право на регресирање свих сјемена домаћих произвођача у износу од 50 одсто од малопродајне цијене, а с циљем омасовљења сјетве кроз већу доступност јефтинијег сјемена. Обезбијеђена су и додатна средства за подршку сјетви меркантилне соје, сунцокрета и уљане репице у износу од 400 КМ по хектару, као и додатних 600 КМ за заснивање органске производње.

Предсједник Удружења повртара РС Дарко Илић каже за "Глас" да су радови на њивама широм Српске у пуном јеку.

- Сјетва кромпира се полако приводи крају, у току је расађивање купуса, а лук је већ и никао. Исправљају се полако и пластеници за расађивање паприке, парадајза, краставца. Минерално ђубриво је нешто јефтиније у односу на лани, али је сјеменски материјал поскупио, као и хемијска средства за заштиту биља, али ми не одустајемо од производње - навео је Илић.

Ових дана масовно се сије и на семберским ораницама.

- Временски услови нам иду наруку иако постоји благи недостатак влаге у земљишту. Сјетва кукуруза је у пуном јеку, као и других прољетних култура. Даћемо све од себе да примијенимо све агротехничке мјере. Квалитет и приноси зависиће од неба, односно временских прилика - казао је предсједник "Села Семберије" Бошко Радић.

Озиме културе

У јесењој сјетви, према подацима Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде, засијано је укупно 63.055 хектара под ратарским културама, од чега 41.400 хектара пшенице. У поређењу са истим периодом прошле године, обим јесење сјетве у текућој години је нешто мањи.

(Глас Српске)