МУП Републике Српске обиљежава Дан полиције :: Semberija INFO ::

 

МУП Републике Српске обиљежава Дан полиције


Фото - РТРС
Извор: РТРС

Министарство унутрашњих послова Републике Српске обиљежава данас Дан полиције - 4. април.

У Бањалуци ће бити служен парастос и положени вијенци на Централно спомен-обиљежје настрадалим припадницима МУП-а Српске.

Централна свечаност биће одржана у Центру за обуку МУП-а у Залужанима. Обиљежавању ће присуствовати званичници Републике Српске.

Симо Тушевљак, дугогодишњи радник МУП-а у Источном Сарајеву, сада пензионер, присјетио се почетака рада полиције.

- Припадници полиције су 4. априла 1992. године стали на браник отаџбине и кренули у одбрану Републике Српске. Видјели смо шта се спрема српском народу, спријечили смо злочине из Другог свјетског рата - рекао је Тушевљак у нашем Јутарњем програму.

Бојан Миланковић, командир Полицијске станице Козарска Дубица, каже да је за Дан полиције организован низ активности.

- Имамо и турнир у малом фудбалу, а након тога слиједе дружење и вечера. Следеће седмице је и манифестација "Дан отворених врата". Учествујемо и у хуманитарним акцијама за наше суграђане - поручио је Миланковић у нашем Јутарњем програму.

Владан Ненидић, Полицијски службеник Јединице жандармерије ПУ Добој, управља са борбеним оклопним возилом, аутобусом, као и другим полицијским превозним средствима

- Било је доста интервенција, свака је посебна на свој начин. Најважније да се кући вратимо живи и здрави, и да је задатак обављен - поручио је Ненидић.

Горан Будиша, пензионисани полицијски службеник из Бањалуке, присјетио се почетака и свог пута полицијског службеника.

- Још као дјечак са 14-15 година појавила се жеља да постанем тада милиционер. Почетком 90-их година на конкурсу у Сарајеву био сам примљен и тада је почела полицијска каријера. Био сам припадник и Прве чете Посебне полицијске јединице која је обављала ратне задатке од 1992. до 1995. године. Највећи изазови били су и у миру, 1997. године дошли су међународни представници да нас нешто науче, и јесу, али многим стварима и ми смо њих научили - рекао је Будуша.

Полиција Републике Српске формирана је 4. априла 1992. године и извршна је институција, оперативни и истражни орган Министарства унутрашњих послова.