Теку припреме за експерименталну малу матуру: Ђацима шанса да покажу знање :: Semberija INFO ::

 

Теку припреме за експерименталну малу матуру: Ђацима шанса да покажу знање


Foto: Glas Srpske
- У свим основним школама у Српској увелико се припремају за експерименталну малу матуру која ће бити одржана крајем маја, а просвјетари се надају да ће резултати овај пут бити бољи него лани, када је тачна рјешења из српског језика понудило мање од половине тестираних ђака, а из математике тек нешто више од трећине.

Тест из српског језика и језика бошњачког народа, за оне који га изучавају, пред ђацима ће се наћи 29. маја, док је 30. мај резервисан за провјеру знања из математике. Од школске 2020/2021. године мала матура требало је да буде обавезујућа, гдје би се резултати вредновали приликом уписа ученика у средње школе. Међутим, због пандемије вируса корона то није било могуће па је и експериментална мала матура била на трогодишњој паузи.

Предсједник Актива директора основних школа на подручју бањалучке регије и директор  бањалучке ОШ “Свети Сава” Мирослав Попржен рекао је за “Глас” да је циљ спровођења експерименталне мале матуре увјежбавање процедуре прије него што овај вид тестирања постане стална пракса.

- Ове године на малу матуру би требало да изађе и око 130 ученика деветог разреда наше школе. Прошле године нисмо учествовали, јер смо били обухваћени у првом кругу, односно прије пандемије - казао је Попржен.

Предсједник Актива директора основних школа регије Бијељина Предраг Рачановић казао је да ће ове године први пут све основне школе са ове регије учествовати у експерименталној малој матури.

- Школе су спровеле све потребне процедуре за одржавање експерименталне мале матуре. Републичком педагошком заводу доставили смо спискове ангажованих наставника у комисијама - казао је Рачановић.

Сада је, истакао је он, на наставницима српског језика и математике да у складу са наставним планом и програмом ђаке што боље припреме за овогодишње тестирање.

 - Очекујемо да ће ученици деветог разреда ове године бити спремни да покажу висок ниво знања из математике и српског језика које су стекли током основног образовања - рекао је Рачановић.

Да би мала матура требало да постане обавезна, сматрају и у основним школама на подручју Шамца, Модриче, Пелагићева, Доњег Жабара и Вукосавља. Према ријечима предсједнице овог актива Зорице Васиљевић, припреме за овогодишњу провјеру знања су у току и све иде по плану захваљујући искуству из претходних година.

- Ђаци су на тестирању претходних година углавном боље знање показивали из српског језика, док им је математика нешто теже падала - казала је Васиљевићева.

Анализе експерименталне матуре за школску 2022/2023. годину, које су доступне на сајту Републичког педагошког завода, показале су да је укупан проценат ријешености задатака из српског језика био 45,09 одсто, што припада ниском нивоу постигнућа. Укупан проценат ријешености задатака из математике износио је 35,28 одсто што, како је наведено у овом документу, припада нивоу постигнућа “не задовољава”.

Задаци

Збирке задатака за малу матуру у Српској су спремне и могу се наћи на сајту Републичког педагошког завода. Збирка из српског језика, коју је припремало више наставника, обухвата задатке из граматике, правописа и књижевности. Када је ријеч о збирци из математике, пред деветацима ће се наћи скупови, бројеви и операције, затим алгебра и функције, те обрада података, геометрија и мјерење.

(Глас Српске)