Свака злоупотреба боловања у Српској биће санкционисана :: Semberija INFO ::

 

Свака злоупотреба боловања у Српској биће санкционисана


- Након што је Фонд здравственог осигурања Републике Српске усвојио нови Правилник о поступку утврђивања привремене спријечености за рад, односно да боловање користи онај ко је и болестан, послодавци из Српске истичу да ће на овај начин свака злоупотреба боловања бити санкционисана.

Између осталог, новим правилником јасно је прецизирано у којим случајевима породични доктор може да сам пропише боловање, за боловања до 30 дана, а у којима је неопходно мишљење љекара специјалисте одговарајуће гране медицине из здравствене установе која има уговор са ФЗО РС. Циљ ових измјена је прецизнија одредба у правилнику како би и породичним докторима олакшали тумачење прописа у пракси. Фонд је, такође, уважио и сугестију послодаваца која се односи на прецизније остваривање права на боловање за дијагнозе за које је предвиђена максимална дужина боловања у укупном трајању од 28 дана.

"Наиме, уколико осигураник у периоду од шест мјесеци због ових дијагноза буде на боловању више од 45 дана, код поновног отварања боловања потребно је да породични доктор осигураника упути на првостепену комисију", наводи се у Правилнику.

Саша Аћић, директор Уније удружења послодаваца Републике Српске, казао је у разговору за "Независне новине" да послодавци подржавају настојање Фонда здравственог осигурања да се спријече злоупотребе боловања.

"Вјерујемо да ће предметне измјене овог правилника дати резултате у примјени и јако је битно да се пошаље порука и радницима, али и љекарима породичне медицине да ће свака злоупотреба бити санкционисана и да ће бити препозната и да то представља тежу повреду радне дисциплине", казао је Аћић.

Према његовим ријечима, очекује али и позива послодавце да у што већој мјери и ако имају сумњу у злоупотребу да користе институте који су успостављени у ФЗО РС и да потраже заштиту својих интереса кроз процедуру која је дефинисана у закону.

"Настојимо да се кроз измјене правилника санкционише, да се препознају проблеми и вјерујемо да ће то бити добра ствар и да ће у коначници имати добре резултате", казао је Аћић.

И Зоран Шкребић, предсједник Уније послодаваца Републике Српске, казао је да је став Уније послодаваца да никада не смију бити у питању људи који су заиста болесни и који имају потребу за лијечењем.

"Никада не бисмо подржали да се оспоравају таква права. Али што се тиче злоупотреба које се користе приликом боловања - злоупотребе су да је човјек на боловању а ради негдје на црно, или чак има и случајева да оде у иностранство и ради, као и да људи користе боловања да би радили сезонске послове", казао је Шкребић и додао да овакве врсте злоупотреба представљају проблем свим послодавцима.

"И то није проблем само у приватном сектору, него чак и у јавним установама и предузећима", појаснио је Шкребић и додао да подржавају све промјене које иду према томе да смање злоупотребе.

Из ФЗО РС казали су да је овај правилник у протеклих неколико година коригован више пута, уведени су нови контролни механизми који су остали и сада, поједностављене су процедуре одобравања боловања за труднице, непокретна лица и слично.

"Када је ријеч о контролним механизмима, још раније је омогућено и то остаје и сада у правилнику да послодавци могу да затраже ванредну оцјену боловања за раднике уколико имају било какву сумњу у оправданост боловања. На основу тог захтјева послодавца, првостепена комисија за боловање позива осигураника и спроводи ванредну оцјену привремене неспособности", казали су из Фонда.

Ванредна оцјена боловања

Из Фонда су рекли да је у прошлој години 90 послодаваца за 114 радника затражило ванредну оцјену боловања. За 63 радника дата је оцјена да су способни за рад, а за 51 дата је оцјена да се боловање продужава.

У 2022. години 52 послодавца су за 57 радника поднијела захтјев за ванредну оцјену боловања. За 29 радника је дата оцјена да су способни за рад, док је за 28 радника првостепена комисија процијенила да су и даље привремено спријечени за рад.

(Независне)