Мајор српске полиције о Данкином нестанку: Сви су осумњичени :: Semberija INFO ::

 

Мајор српске полиције о Данкином нестанку: Сви су осумњичени


Извор: РТС / Глас Српске

У овом тренутку, да нико не замјери, не бих могла да говорим о конкретним подацима, истрага је од првог дана јако динамична и опсежна, уз пуно координацију, а раде се провјере на свим могућим чињеницама и околностима! Сва лица која би се могла довести у било какву везу са догађајем, провјеравају се.

Изјавила је ово јутрос мајор српске полиције Бојана Отовић Пјановић која је у недјељу увече разјаснила многе ствари кад је ријеч о догађајима у Бањском пољу од прошлог уторка и нестанку мале Данке Илић (2).

Додала је и да ће елиминација (осумњичених) ићи кад се добије несумњива чињеница да неко не може да се доведе у везу с нестанком.

Она је јутрос, у јутарњем дневнику РТС, појаснила шта се прво ради кад је ријеч о нестанку дјетета те нагласила да је полицијска пракса превасходно обилазак и претрага терена на мјесту догађаја односно нестанка.

- Како кажу и сами мјештани Бора, никад нису видјели толико савремене техничке опреме на једном мјесту, све службе биле су активиране... Истрага и претрага терена није се водила само у ужем кругу, проширена је и на све могуће граничне прелазе, као и на приступе и путеве ка граници како бисмо елиминисали могућност да неко пређе границу - рекла је она па додала:

- Као да је цијела Србија била у Бору, толико је било људи на тих 10.000 и више квадратних метара, толико људи, све службе, специјалисти из свих области и министар МУП је био... Ако смо отворили све шахтове, све канале, све бунаре... У овом тренутку ми је заиста као родитељу и човјеку тешко да изговорим шта се могло тражити... Неприступачан је терен, могло се десити да буде несрећни случај... Ако смо искључили ту могућност, истрага се онда даље креће у смјеру да ли је посреди неко кривично дјело - објаснила је детаљно полицијску процедуру и кораке поступања кад је ријеч о оваквој врсти истраге и потраге.

Додала је да су организовани и велики тимови који у овом тренутку непрекидно раде у више градова.

О снимку из Беча
- Оног тренутка кад се појавио снимак из Беча, а то је наш грађанин начинио, уз координацију УКП, радило се прво на провјери вјеродостојности снимка јер је на мрежама било доста лажних снимака, па је начелник Управе за сузбијање криминала одмах потом успоставио лични контакт са човјеком који га је и снимио. Он је потом у координацији отишао и поднио пријаву па је исте те ноћи расписана и жута Интерполова потјерница - потрага за несталима ван територије Србије - додала је мајорка.

"Што се мене лично тиче, сад су осумњичени сви"
- Ко су осумњичени, о томе не могу говорити јер то не би било професионално већ би само ометало истрагу. Што се мене лично тиче, у овом тренутку осумњичени су сви! Не бих лицитирала...док не добијемо конкретне чињенице и податке који би неко лице искључили из круга осумњичених... не искључује се ниједна могућност. Узети су сви снимци свих могућих камера, провјерава се све и свако лице које је прошло туда или било у непосредној близини...

Не ради се само у ПУ Бор него и у полицијским управама како у околним градовима.

На крају сваког радног дана врши се анализа свега што је урађено и прави се стратегија за даље поступање.

Провјерено је све, да ли је пријава мајке о нестанку вјеродостојна, да ли је дјевојчица била ту... МУП је озбиљна институција. Истрага се не наставља она се не прекида, траје у континуитету, нагласила је мајорка која се захвалила свим грађанима Србије као и грађанима који имају викендице у окружењу и који су омогућили МУП-у приступ својим објектима и свом видео-надзору.