Фризери у Српској опет подигли цијене :: Semberija INFO ::

 

Фризери у Српској опет подигли цијене


FOTO: Ilustracija
- У појединим фризерским салонима у Српској дошло је до новог скока цијена услуга, па тако мушко шишање сада кошта и до 35 марака.

Да су цијене у фризерским салонима махом кориговане, потврдила је за "Независне новине" и предсједница Занатско-предузетничке коморе регије Бањалука Жана Арсић, истичући да су веће цијене репроматеријала у односу на ранији период, те да је раст минималне плате утицао да поједини фризери одлуче да подигну цијене.

"Али све зависи и од трошкова пословања, тако да не може онај фризер који плаћа кирију у центру града по 2.000 КМ или у тржном центру 5.000 КМ држати цијену шишања од 10 КМ", казала је Арсићева.

Додала је да се мушко шишање у просјеку креће од 15 до 35 КМ, зависно од салона.

Како је рекла,  поскупљења нису утицала на број клијената у салонима.

"Више је сам одлив грађана из Српске у иностранство умањио број клијената у салонима него што су људи одустали да долазе на фризуру због виших цијена",  рекла је Арсићева.

И Драгица Арсић, предсједница Удружења фризера и козметичара Бањалука, казала је да је велики дио салона подигао цијене својих услуга, а  како каже, разлога је више због чега је дошло до тога.

"Цијене репроматеријала нама диктирају цијене услуга. А нама се дешава да сваки пут кад набављамо робу цијена буде већа", казала је Арсићева и додала да је до поскупљења њихових услуга свакако дошло и због раста најниже плате у Српској са 700 на 900 КМ.

"Мушко шишање се креће од 15 марака па навише, зависно шта желе клијенти", казала је Арсићева.
У једном бијељинском фризерском салону такође су повећали цијене.

"Као што су цијене свега отишле горе на тржишту, тако смо и сами били приморани кориговати цјеновнике, а и у овој години дошло је до раста најниже плате, па је и то утицало да подигнемо цијене наших услуга.  Цијене мушког шишања су са  12 марака скочиле на 15 КМ", казали су у тамошњем салону.

Из једног фризерског салона у Градишци казали су да код њих цијене мушког шишања  износе од 22 до 27 марака, зависно је да ли је укључено прање косе или не.

Бањалучанин Саша В. казао је да одлази фризеру једном мјесечно и сваки пут шишање је плаћао више, тако је цијена шишања за мушкарце прије неколико година била пет КМ, затим 10 и сада плаћа 15 КМ.

"Повећања цијена се могу очекивати и даље, те никада не знам колико ће фризер од мене тражити за ову услугу. У питању је само шишање кратке косе, ја не перем косу нити тражим ишта компликовано", казао је он.  Како је рекао, фризер фактички не троши никакав материјал када га шиша, јер како каже,  он користи само маказе и машиницу.

"Не знам чему оволике цијене када већина фризера раде сами за себе и немају раднике, тако да се за неке фризерске салоне не може рећи ни да им је проблем повећан минималац. Ово постаје луксуз. За пет минута шишања ја дам 15 КМ", казао је он.

(Независне)