БиХ нема ниједан борбени авион :: Semberija INFO ::

 

БиХ нема ниједан борбени авион


Foto: Pixabay
- Босна и Херцеговина нема ниједан борбени авион нити хеликоптер, али то не значи да је њено небо без надзора, истичу стручњаци.

Ово питање наметнуло се након што је прије неколико дана Србија експресно одреаговала пошто је изнад Ваљева откривена непозната летјелица, због чега је подигнут дежурни пар ловачких авиона МиГ-29.

Ðуро Козар, војно-политички аналитичар, истиче да БиХ нема борбену авијацију, што значи да нам је флота без борбених авиона и јуришних хеликоптера и у њој су само транспортни хеликоптери.

"Нама небо штити НАТО. Државама које немају своју борбену авијацију друге земље штите зрачни простор. Најближе чланице НАТО-а су нам Хрватска, која има борбену авијацију, потом Мађарска, Италија, све је то близу БиХ. Ту нема никаквих проблема", рекао је Козар за "Независне новине".

Како је додао, на основу Споразума о субрегионалној контроли наоружања, није уопште ни предвиђено да БиХ има борбену авијацију.

"Нема ни Црна Гора борбену авијацију. Њима Италија штити зрачни простор. БиХ, дакле, нема борбених авиона нити је предвиђено да их има. Ми имамо само транспортне хеликоптере, који наравно могу бити наоружани у случају потребе. У сваком случају, то нису борбена зрачна средства. Док су овдје НАТО штаб и ЕУФОР, наше небо је заштићено. Нико се не би усудио да угрози НАТО штаб, који је у Сарајеву. Из НАТО штаба би одмах јавили да се дигну борбени авиони из других земаља", истакао је Козар у изјави за "Независне новине".

На питање да ли БиХ има своје исправне авионе које би подигла у случајевима као што је онај који је прије неколико дана забиљежен у Србији, из Министарства одбране БиХ до закључења овог броја "Независних" одговор нисмо добили.

Међутим, појединим медијима су раније потврдили да БиХ није у стању да одбрани свој ваздушни простор у случају напада из ваздуха, те да је разлог тај што има стару и дотрајалу опрему.

Међутим, како су такође истакли, уколико се напад деси, НАТО, односно ЕУФОР, има мандат да преузме контролу над ваздушним простором изнад БиХ.

Подсјетимо, Министарство одбране Србије саопштило је у суботу да је изнад Ваљева на висини од 5.500 метара откривена непозната летјелица.

"На основу наређења предсједника Републике и врховног команданта Војске Србије Александра Вучића, подигнут је дежурни пар ловачких авиона МиГ-29, а дежурне ракетне јединице за ПВД и радарска средства наставили су са осматрањем ваздушног простора", наводи се у саопштењу Министарства одбране Србије.

У току навођења дежурног пара авиона до зоне пресретања циљ се изгубио са одраза радарских показивача. Ловци су наставили лет и извели претраживање зоне, по процедури, са циљем потврде ситуације.

Након претраге зоне, дежурном пару ловачких авиона наређено је да се врати на матични аеродром, док су остале снаге наставиле са редовним праћењем и осматрањем ваздушног простора.
 
(Независне)