Најтоплији март у Бањалуци од 1961. :: Semberija INFO ::

 

Најтоплији март у Бањалуци од 1961.


Извор: Глас Српске

​БАЊАЛУКА – Послије најтоплијег фебруара од када се врше мјерења, топло вријеме наставило се и у марту, па је тако у Бањалуци овај март био најтоплији још од 1961. године.

Из Републичког хидрометеоролошког завода Српске истичу да је током већег дијела мјесеца било топлије од просјека уз пролазна захлађења која су трајала само неколико дана, а била је и честа појава јаког јужног струјања које је доносило врло топао ваздух поријеклом са сјевера Африке.

 "У Бањалуци март 2024. је био топлији за 4.2 степена Целзијусова од просјека. Претходно најтоплији март је био 2001. када је средња температура износила 11.2 степени Целзијусових. Максимална температура је током 10 дана прелазила изнад 20 степени, а забиљежена су и два љетна дана (дани са максималном температуром изнад 25 степени)", истакли су из РХМЗ, пишу "Независне".

С друге стране, ипак није оборена вриједност за апсолутну максималну температуру која износи 29.6 степени и која је измјерена у марту 1977. године.

"Максимална температура 31. марта у Бањалуци је износила 28 степени. Минимална температура се само једног дана спустила испод нуле, 20. марта када је било -1.7", стоји на сајту РХМЗ-а.

 Током марта било је и вјетровито, а количина падавина је била око просјечних вриједности.

"Пало је 77.5 мм падавина, а просјек износи 76.4 мм. Падала је углавном киша, само је 24. марта уз пролазно јаче захлађење током пар сати падао снијег који се није задржавао", навели су они.