Послови који доносе највећу пензију у Њемачкој :: Semberija INFO ::

 

Послови који доносе највећу пензију у Њемачкој


Foto: Ilustracija
Висина пензије у Њемачкој зависи од различитих фактора и индивидуална је. Али постоје каријере које доносе много новца у пензији.

Поред броја година уплаћених доприноса, важну улогу имају и старосна граница за одлазак у пензију, ниво просјечних примања током радног вијека и тежина посла. Али која занимања нуде највећу пензију и зашто?

Познато је да одређене професије могу остварити висок приход. Али шта је са пензијом? Какав посао може да вам обезбиједи много новца у пензији? Да бисте то урадили, прво морате узети у обзир факторе који утичу на висину пензије.

Ево шта утиче на висину пензије:

Број година доприноса

Ниво просјечног дохотка

Врста приступа пензији

Број дјеце

Тешкоћа рада

Што дуже радите и што су вам већи просјечни приходи током радног вијека, то ће вам пензија бити већа. Али, више платних бодова, а тиме и више новца у пензији, може се добити и за подизање дјеце и посебно напоран рад.

Ако желите високу пензију, при избору каријере треба обратити пажњу не само на висину просјечних примања, већ и на то да ли се она може остварити у дужем временском периоду. Коначно, њемачко законодавство очекује да се доприноси плаћају 45 година прије него што се неко може пензионисати.

Занимања и послови са највећим пензијским правима:

Државни службеник

Љекар

Адвокат

Пилот

Менаџер

Људи са овим занимањима обично примају високе пензије. Државни службеници генерално имају највећа права на пензију у Њемачкој, јер уплаћују државну пензију током цијелог радног вијека. Службене пензије су самосталан систем социјалног осигурања.

Доктори, адвокати, пилоти и менаџери из различитих професионалних сектора такође имају тенденцију да примају високе пензије.

Разлог за то су, с једне стране, њихова висока примања, ас друге, чињеница да често раде на свом радном мјесту до старосне доби за пензију. Поред тога, запослени са високим приходима су такође способнији да креирају приватне пензијске планове од оних са ниским примањима.

Тежина посла се огледа и у висини пензије. На примјер, људи чији се рад сматра посебно тешким добијају више платних поена, могу се раније пензионисати или им се пензији додаје одређени проценат просјечног прихода.

Сљедећа занимања се често сматрају тешким пословима:

Грађавинац

Керамичар

Радник у металопрерађивачкој индустрији

Градитељ путева

Рудар

Да би посао био препознат као тежак, мора да испуњава одређене критеријуме, преноси "б92". По правилу се узима у обзир физички и психички стрес, објашњавају њемачки медији. Да ли ће ти послови касније довести до максималне пензије остаје ствар појединца.

(Независне)