Вархеји: БиХ неће у ЕУ ако не испуни 14 реформи :: Semberija INFO ::

 

Вархеји: БиХ неће у ЕУ ако не испуни 14 реформи


БРИСЕЛ, БАЊАЛУКА - БиХ неће моћи напредовати на европском путу ако не испуни кључне реформе које је Европска комисија констатовала у Мишљењу о кандидатури те земље за чланство, рекао је Оливер Вархеји, номиновани комесар за проширење у новој комисији под водством Нјемице Урсуле фон дер Лејен.

Вархеји је саслушаван у Одбору за спољне послове Европског парламента, који треба да да кључну препоруку Давиду Сасолију, предсједнику Европског парламента о гласању, односно прихватању његове кандидатуре.

Мађар Вархеји је члановима Одбора рекао да ће, ако буде потврђен, као комесар инсистирати да буде имплементирано кључних 14 реформи које је Комисија изнијела у Мишљењу.

"Кључ у нашем односу с БиХ је да се ангажујемо у вези с имплементирањем 14 препорука које је Европска комисија изанализирала и означила као приоритетна подручја. Морамо радити с БиХ да добије нову власт које тамо нема већ више од годину дана. Они не могу постати кандидат док ове реформе не буду испоручене, а ја ћу се као комесар побринути да они добију све што им је потребно од нас да би то и остварили", рекао је Вархеји.

Упитан како коментарише појачани ангажман САД у БиХ, он је рекао да на то гледа позитивно.

"Подржавам амерички ангажман и у наредном периоду планирам да се састанем са специјалним представником САД Метјуом Палмером и да заједно с њим радим на БиХ", рекао је Вархеји.

Подсјећања ради, 14 препорука односи се на стварање транспарентнијег изборног система, функционисање механизма координације, стварање веће правне сигурности, имплементацију одлуке "Сејдић и Финци", функционисање владавине права и темељних људских права, гарантовање права на окупљање и рада новинара, као и заштита мањина и маргинализованих друштвених група.

Говорећи о проширењу, Вархеји је рекао да ће се до задњег борити за одржавање европске перспективе и чланства у ЕУ, под условом да се спроведу све реформе. Истакао је да ће радити са земљама које су скептичне према отварању преговора са Сјеверном Македонијом и Албанијом, те је истакао да ће се ангажовати у дијалогу између Београда и Приштине.

Иначе, много посланика га је питало за његов однос с Виктором Орбаном, мађарским премијером, и да ли ће блискост с мађарским политичарем утицати на његов рад у ресору проширења.

"Као комесар нећу подлијегати притиску било које владе или земље чланице и наступаћу као комесар у Европској комисији и на колегијалан начин, заступајући и бранећи ЕУ и држећи европску линију на свим питањима на којима будем радио", рекао је Вархеји.

Тања Топић, бањалучка аналитичарка, која је раније изражавала скептичност у одлуци да Фон дер Лејенова додијели ресор проширења Мађарској, каже за "Независне" да је спремна да Вархејију пружи прилику да се докаже.

"Сасвим сигурно, немамо превише избора осим да му се да шанса. Наравно да ниједан комесар није слободни стријелац, већ мора изражавати европски дух. Битна је посвећеност проширењу и ако доиста на томе устраје, онда немамо разлога да се жалимо на његов избор", закључила је Топићева.

НЕКЕ ОД КЉУЧНИХ РЕФОРМИ:

- транспарентнији изборни систем,

- функционисање механизма координације,

- стварање веће правне сигурности,

- имплементација одлуке "Сејдић и Финци",

- функционисање владавине права и темељних људских права,

- гарантовање права на окупљање и рада новинара,

- заштита мањина и маргинализованих друштвених група.

Независне новине