Веће каматне стопе, накнаде и провизије донијеле и добит банкама :: Semberija INFO ::

 

Веће каматне стопе, накнаде и провизије донијеле и добит банкама


Новац (фото: Централна банка)
Извор: РТРС

Каматне стопе у претходној години увећане су за десет одсто, што је банкарском сектору у претходној години донијело и повећање прихода.

То потврђују и подаци Агенције за банкарство који показују да је добит банака у Српској већа за скоро 36 одсто у односу на годину раније. 

Веће каматне стопе нису спријечиле грађане да се задужују. Подаци говоре да су кредити дати становништву прошле године износили око три милијарде КМ. Најтраженији су били стамбени па је тако примјера ради, једна банка у Бањалуци исказала приход од скоро пола милијарде марака.

- Да смо прошле године пласирали пола милијарде кредита у свим сегментима,половина од тога ишла је ка великим и малим предузећима, то је био неки раст од 50 одсто у односу на 2022.годину - навео је Горан Бабић, предсједник Управног одбора НЛБ банке.

Боља добит банака у прошлој години може се приписати и приходима од накнада и провизије. Извјештај Агенције за банкарство показује да су банке у Српској за годину дана оствариле нето добит у износу од скоро 190 милиона КМ.

- Оно што посебно апострофирам имали смо и раст депозита грађана у прошлој години од скоро пола милиона КМ. Дакле, пола милиона КМ нових депозита је нових ушло у сваку банку прошле године - Срђан Шпут,  директор Агенције за банкарство Републике Српске.