Десет година од највеће авионске мистерије МХ370 :: Semberija INFO ::

 

Десет година од највеће авионске мистерије МХ370


Foto: Pixabay
Авион Малесиа Аирлинеса МХ-370 прије десет година нестао је с радарских екрана, и до дана данашњег, осим неколико мањих комада олупуне које су испливале на обалу, није пронађено ништа што би помогло да се сазна шта се тачно десило с овим авионом.

Стручњаци су сигурни да је авион летио још сатима након што је пилот намјерно искључио уређај за праћење, и да се након тога срушио море, када је нестало горива.

Свих 239 путника и чланова посаде сматрају се несталима, а од тада до данас предложен је читав низ теорија и објашњења, али ниједно није успјело да да основни одговор на питање – гдје је авион завршио и шта је разлог његовог пада.

"То је авионска несрећа без авиона. Катастрофа без увјерљивих доказа шта се догодило жртвама. Прича са којом се свако ко се укрца на комерцијални лет може одмах идентификовати, али која, барем за сада, нема завршно поглавље", пише ЦНН у својој анализи о најмистериознијој авионској несрећи у историји.

Ипак, многи стручњаци вјерују да још увијек постоји велика шанса да би се олупина МХ370 могла лоцирати, ако би се уложило довољно технолошких ресурса, и што је још важније, велика свота новца.

МХ 370 је 8. марта 2014. полетио из Куала Лумпура за Пекинг, и убрзо досегао висину крстарења од 35.000 стопа. Пилоти су кратко разговарали са вијетнамским контролором ваздушног саобраћаја док је авион кренуо својом стандардном рутом. Након тога је летјелица престала комуницирати, а затим је нестала са радара када је направила неочекивани заокрет према западу. Судећи према дијеловима олупине који су исплавили на источну обалу Африке, вјерује се да је авион скончао у Индијском океану.

Уз мало утврђених чињеница, нестанак МХ370 је збунио свијет и покренуо све врсте теорија током година, од механичког квара до случајне или намјерне грешке пилота, па чак и неке врсте отмице. Умјесто да лети на сјевероисток преко Јужног кинеског мора, аналитичари су вјеровали да се авион окренуо назад и необјашњиво кренуо према југу изнад Индијског океана, једне од најудаљенијих локација на свијету без могућности праћења лета због недостатка покривености сигнала.

Стручњаци за авијацију су рекли за ЦНН да би побољшана технологија откривања вјероватно могла довести породице ближе истини о несталом авиону него икада раније, ако се потрага поново покрене. До 2018. је потрошено стотине милиона долара на претраживање више од 710.000 квадратних километара Индијског океана, али није дошло до релевантног сазнања које би помогло разумијевању шта се стварно десило.

Америчка фирма за истраживање мора Оцеан Инфинитy нуди малезијској влади још једну потрагу по принципу "нема авиона, нема накнаде", као што су то учинили 2018, али стручњаци су истакли да би власти и даље морале платити ако се авион пронађе.

На охрабрење породица, малезијске власти дале су неке позитивне примједбе о изгледима за нову потрагу. У недјељу је министар промета Ентони Лок рекао да ће његова земља "учинити све што је могуће да ријеши ову мистерију једном за свагда".

Авионски стручњаци увјерени су да је напредак могућ, ако се жели провести нова потрага. Они су указали на дио технологије под називом Wеак Сигнал Пропагатион Репортер, или WСПР. Технологија је постала популарна међу онима који траже МХ370 посљедњих година и могла би пружити одговоре на барем нека од питања.

Радио-аматери је користе за праћење јачине радио сигнала широм свијета и податке које прикупљају хватају кроз аномалије узроковане разним врстама сметњи, које би могле помоћи да се открије путања кретања овог авиона, објаснио је за ЦНН пензионисани британски авио-инжењер Ричард Готфри.

Готфри је рекао да је пратио WСПР податке до времена када је МХ370 нестао и закључио да би летјелица могла лежати између 3.000 и 4.000 метара испод Индијског океана, око 1.500 километара од обале Перта у Аустралији.

(Танјуг)