Босна и Херцеговина и Мађарска потписале Акциони план о дијељењу знања о процесу приступања ЕУ :: Semberija INFO ::

 

Босна и Херцеговина и Мађарска потписале Акциони план о дијељењу знања о процесу приступања ЕУ


Фото: МВП БиХ

Извор: БХРТ (С.М.)

Министар вањских послова Босне и Херцеговине Елмедин Конаковић и министар вањских послова и трговине Мађарске Петер Сијарто потписали су данас у Будимпешти Акциони план о дијељењу знања о процесу приступања Европској унији (ЕУ).

Потписивање Акционог плана, али и посјета министра Конаковића Мађарској, још једна је потврда добрих односа ове двије државе, поручили су из Министарства вањских послова Босне и Херцеговине.

Конаковић и Сијарто су током састанка оцијенили како је билатерална сарадња између БиХ и Мађарске опсежна и без отворених питања. Изражено је увјерење да ће добра сарадња у бројним областима бити интензивирана и унапријеђена и у наредном раздобљу.

Конаковић је извијестио Сијарта о актуелној политичкој ситуацији у БиХ, с посебним освртом на доношење пет закона важних на путу наше земље ка ЕУ. Навео је да се интензивно ради и на финализацији Нацрта закона о спречавању сукоба интереса. 

Мађарска у потпуности подржава европски пут БиХ

Конаковић је оцијенио да би за Босну и Херцеговину било од изузетног значаја да на предстојећем састанку Европског вијећа добије одлуку о отварању приступних преговора, те додао како би преговори о приступању додатно учврстили вањску политику наше земље и осигурали јасан институционални оквир за реформу бх. друштва. Изразио је захвалност Мађарској на подршци и помоћи коју пружа БиХ на њеном европском путу. 

Министар Сијарто је казао да Мађарска у потпуности подржава европски пут БиХ. Нагласио је да Мађарска, као чланица ЕУ, игра важну улогу у пружању подршке напорима БиХ ка европским интеграцијама, нудећи помоћ у процесу приступања. 

Осврнуо се на предсједање Вијећем ЕУ, које Мађарска преузима од 1. јула ове године, чији ће један од главних циљева бити убрзавање процеса интеграције земаља Западног Балкана у ЕУ. Сијарто је оцијенио да тај процес доноси мир и стабилност регије. 

Поновио је да је Мађарска распоредила двојицу дипломата да помогну Министарству вањских послова БиХ у области ЕУ и НАТО интеграција, те осигурала обуку за 50 службеника из јавне управе БиХ на Дипломатској академији Мађарске, који ће имати прилику учити на мађарским искуствима о корацима унутар процеса приступања ЕУ и изазовима који се на том путу налазе.

БиХ у кључној фази европског пута, ЕУ би требала препознати напредак

Конаковић се током радне посјете Мађарској састао и са министром за питања Европске уније Мађарске Јаносом Боком са којим је разговарао о европским интеграцијама, напретку БиХ на путу у ЕУ и регионалној сарадњи.

Конаковић је информисао саговорника о реформском процесу наше земље те да се БиХ налази у кључној фази европског пута. Изразио је наду да ће институције ЕУ препознати напредак те донијети одлуку о отварању приступних преговора.

Бока је нагласио да је БиХ сада урадила више, него годинама уназад, те да би ЕУ требала препознати напредак. С обзиром на то да Мађарска од 1. јула ове године преузима предсједавање Вијећем ЕУ, министар Бока је најавио посјету земљама Западног Балкана како би се упознао са актуелном ситуацијом и збивањима у регији.

Подсјетимо, министар Конаковић борави у радној посјети Мађарској, на позив министра Сијарта, гдје ће учествовати на годишњем састанку шефова дипломатско-конзуларних представништава Мађарске на којем ће говорити о европском путу и напретку који је БиХ остварила уочи извјештаја Европске комисије и одлуке Европског вијећа о отварању приступних преговора с Босном и Херцеговином.

Ријеч је о врло важном скупу, који се одржава у форми панел дискусије, који је Мађарска понудила као помоћ своје дипломатско-конзуларне мреже када је ријеч о лобирању, заговарању и промицању информација о напретку БиХ на путу ка ЕУ.

Мађарска, као чланица ЕУ, игра важну улогу у пружању подршке напорима Босне и Херцеговине ка европским интеграцијама, нудећи помоћ у процесу приступања.

Од 1. јула ове године Мађарска ће преузети предсједавање Вијећем ЕУ, а као један од циљева мађарског предсједавања најављено је убрзавање процеса интеграције земаља западног Балкана, саопштено је из МВП-а БиХ.