Дјеца умиру од глади у сјеверној Гази, тврди Свјетска здравствена организација :: Semberija INFO ::

 

Дјеца умиру од глади у сјеверној Гази, тврди Свјетска здравствена организација


Foto: Tanjug/AP
Директор Свјетске здравствене организације, Тедрос Адханом Гебрежесус, каже да је десеторо дјеце умрло од глади у сјеверној Гази.

Дјеца умиру од глади у сјеверној Гази, тврди директор Светске здравствене организације.

Гебрежесус каже да су представници ове организације успјели да посјете болнице Ал-Авда и Камал Адван прошлог викенда, први пут од октобра 2023. године.

У објави на друштвеним мрежама, написао је да је ситуација коју су затекли "страшна".

Недостатак хране је изазвао смрт десеторо дјеце, као и "озбиљан степен неухрањености", док су зграде болница уништене, стоји у овој објави.

Министарство здравља, којим управља Хамас, објавило је у недјељу 3. марта да је најмање 15 дјеце умрло од глади и дехидратације у болници Камал Адван.

Шеснаесто дијете преминуло је истог дана у болници у граду Рафа, на југу Појаса Газе, објавила је палестинска новинска агенција "Вафа" у понедјељак 4. марта.

Директор СЗО тврди да на терену влада "озбиљни ниво изгладњелости, па дјеца умиру од глади, велика је несташица горива, хране и медицинске опреме, а зграде болница су уништене", а процјењено је да 300.000 људи на сјеверу Газе живи са малом количином воде и хране.

"Недостатак хране изазвао је смрт десеторо дјеце", објавио је он на Тwиттеру.

Ово су прве посјете Свјетске здравствене организације Појасу Газе од октобра, иако су "представници покушавали да добију приступ сјеверном дијелу ове области".

"Ситуација у болници Ал-Адва је застрашујућа, пошто је једна од зграда ове установе уништена", написао је Гебрежесус, а преноси "б92".

(Б92)