Европска комисија тражи да ЕУ пређе на 'режим ратне економије' :: Semberija INFO ::

 

Европска комисија тражи да ЕУ пређе на 'режим ратне економије'


Извор: Фена (Б.Е.Г) / БХРТ

Европска комисија данас ће предложити начине да Европска унија појача своју намјенску индустрију како би могла да пређе на „режим ратне економије“ као одговор на руску инвазију на Украјину.

Тери Бретон, европски комесар за индустрију, изнијет ће приједлоге за охрабривање земаља ЕУ да заједнички купују више оружја од европских компанија и како би се тим фирмама помогло у повећању производних капацитета, тврде званичници ЕУ.

"Морамо промијенити парадигму и прећи у режим ратне економије. То такођер значи да европска намјенска индустрија мора преузети више ризика, уз нашу подршку", казао је Бретон, представљајући пакет.

Бретон, бивши извршни директор француске технолошке компаније, такође је рекао да могућност још једног америчког предсједничког мандата за Доналда Трампа – који је довео у питање опредијељеност Вашингтона према НАТО-у – значи да Европа мора учинити више да заштити себе.

"У тренутном геополитичком контексту, Европа мора преузети већу одговорност за своју сигурност, без обзира на исход избора наших савезника сваке четири године", казао је Бретон.

Руски рат у Украјини подстакнуо је бројне европске земље да повећају издатке за војску.

Званичници ЕУ тврде, међутим, да су искључиво национални напори мање ефикасни и желе да тијела ЕУ играју већу улогу у војној индустријској политици.

Аналитичари кажу да је рат јасно показао да је европска индустрија лоше припремљена за неке велике изазове, као што је изненадни пораст потражње за великим количинама артиљеријске муниције.

Бретонови приједлози укључују стварање европске верзије америчке схеме продаје страних војних средстава, према којој Сједињене Државе помажу другим владама да купују од америчких компанија за оружје.

Други приједлог омогућио би ЕУ да присили европске компаније за производњу оружја да дају приоритет европским наруџбама у временима кризе.

Како би постали стварност, приједлози ће требати одобрење од 27 националних влада ЕУ – које често оклијевају да уступе власт у војним питањима.

Европски парламент саопштио је да ће помно проучавати НАТО, који је навео да поздравља напоре ЕУ да помогне европској одбрани, али је упозорио да се они не смију дуплирати или бити у сукобу с радом трансатлантске Алијансе.

Очекује се да ће Бретонов пакет укључити око 1,5 милијарди еура свјежег новца до краја 2027. - скромна сума у свијету великих војних набавки.

Званичници, међутим, кажу да ће пакет створити правни оквир који би омогућио много већу координирану потрошњу у годинама које долазе, ако ЕУ буде спремна да повећа улагања.