Додик: Порука Бањалуке европским званичницима - Српска је фактор опстанка БиХ :: Semberija INFO ::

 

Додик: Порука Бањалуке европским званичницима - Српска је фактор опстанка БиХ


Фото - РТРС
Извор: РТРС

Прије више од три деценије, лидери Европе значајно су допринијели дезинтеграцији овог простора, уз много патње и жртава. Очекујем од данашњих европских лидера да подрже наше опредjељење за интеграцију са другим земљама Европе, рекао је предсједник Републике Српске Милорад Додик.

Истакао је да је праведно је да Срби, Бошњаци и Хрвати поново живе у ЕУ без граница и баријера.

- БиХ је, огромном заслугом Републике Српске, уложила никад више напора у то да убрзано напредује на европском путу. Уколико ЕУ демонстрира визију, наградиће те напоре и убрзати цијели процес интеграције западног Балкана. Уколико се опредијели за наш напредак, показује да је у њој жива визија оснивача тог великог економског и мировног пројекта. Уколико се опредијели за даље блокаде, она више нема визију, него је инструмент у геополитичким играма које већ сада најскупље плаћа - истакао је Додик на Иксу.

Поздравио је добре поруке које долазе из ЕУ, од министара спољних послова Италије, Аустрије, Мађарске, Словеније, Хрватске.

- Позивају да се што прије отворе преговори са БиХ. Раде то на начин који помаже унутрашњим односима и то треба поздравити - рекао је Додик.

Подсјетио је да је току посјета БиХ њемачке министарке иностраних послова Аналене Бербок.

- Добро је да смо добили јасне поруке да је будућност свих држава западног Балкана у ЕУ. У њеним изјавама и даље се осјећају посљедице прљаве кампање дугог трајања против нас. Подвлачим још једном: Република Српска, чињеницом да тражи поштовање Устава и Дејтонског мировног споразума, као и међународног права, није реметилачки, већ фактор опстанка БиХ. И то је порука Бањалуке свим европским званичницима - рекао је Додик.

Нагласио је да БиХ без Републике Српске не постоји.

- ЕУ не може бити комплетна без БиХ и Републике Српске јер ми можемо функционисати само као ЕУ. Ми смо парадигма ЕУ на малом простору. Можемо бити успјешан пројекат заснован на економској и демократској коегзистенцији различитих интереса који стално проналазе компромисе и на тај начин иду у будућност. Република Српска томе тежи као највећем националном интересу јер крај пута у ЕУ је крај граница међу Србима, али и осталим народима на Балкану - закључио је Додик.