За Дан самаца промет Алибабе у девет сати 23 милијарде долара :: Semberija INFO ::

 

За Дан самаца промет Алибабе у девет сати 23 милијарде долара


Кинеска онлине трговина Алибаба објавила је како је продаја на “Дан самаца” скочила 25 посто у првих девет сати и да је купљено робе у вриједности од 23 милијарде долара. То је готово трећина вриједности коју је амерички ривал Амазон остварио у посљедњем кварталу, преноси Ројтерс. Аналитичари предвиђају да се у пуна 24 сата неће успјети остварити прошлогодишњи приход.

“Дан самаца” је постао прилика за пословање за компанију Алибаба (Alibaba Group Holding Ltd), која планира продати дионице у вриједности од 15 милијарди долара у Хонг Конгу. Компанија, која је изашла на америчку берзу, пуно је уложила како би била присутна у више сфера, али и даље 80 посто зараде остварује кроз е-трговину.

“Дупла једанаестица”

“Дан самаца”, кинески пандан америчком “Црном петку” и “Сајбер понедјељку”, промовисан је као “шопинг фестивал” од Алибабиног извршног директора Даниела Зханга од 2009. године.

Израстао је у један од највећих догађаја у свијету е-трговине и празник за љубитеље онлине куповине. Често назван и “Дупла једанаестица”, име фестивала долази од календарског датума сачињеног од четири јединице (11/11), што симболизује људе који сами живе.

Агенције