Контроле на пумпама: Потрошачи често сумњају у уређаје за истакање горива :: Semberija INFO ::

 

Контроле на пумпама: Потрошачи често сумњају у уређаје за истакање горива


- Током прошле године Инспекторат Републике Српске извршио је 190 контрола на бензинским пумпама, гдје су у 46 случајева утврђене неправилности, те су због тога изречене казне у износу од 276.000 КМ.

Наиме, како су рекли из Инспектората Српске, утврђене неправилности најчешће су се односиле на вођење пословних књига и евиденција у складу са законом, формирање цијена у смислу поштивања марже, те редовно достављање података Министарству трговине и туризма Републике Српске.

"У овој години на бензинским станицама извршено је око 30 контрола, од чега су свега двије биле са утврђеним неправилностима", казали су у Инспекторату Српске.

Додају да тржишна инспекција у контролама бензинских станица, између осталог, провјерава и да ли су сви уређаји за истакање горива верификовани у прописаним роковима од стране надлежног тијела.

"У случају да се утврди да је протекао рок за верификацију, а она није извршена, инспектор изриче мјеру забране употребе уређаја и налаже да се изврши верификација путем надлежног тијела. Законом о метрологији прописана је казна у износу од 1.000 КМ за правно лице и 200 КМ за одговорно лице у правном лицу, уколико не изврши периодичну верификацију", појаснили су из Инспектората.

Додају да потрошачи често износе сумње у исправност уређаја за истакање горива, у смислу да се у резервоар наточи количински мање од количине приказане на апарату.

"Једини начин да се потврди исправност уређаја за истакање јесте испитивање од стране овлаштеног тијела, које и врши периодичну верификацију мјерила", додају они.

Како кажу, с обзиром на то да је у протеклом периоду акценат инспекцијских контрола у највећој мјери био усмјерен на циљане контроле формирања цијена течних нафтних горива у смислу придржавања прописане марже, намјера тржишне инспекције је да у наредном периоду у сарадњи са надлежним тијелом изврши циљане контроле мјерила, управо како би се отклонила сумња у њихову исправност.

Према њиховим ријечима, велики број потрошача жели да на бензинским станицама не добијају рачуне за извршену услугу. 

Законом о трговини прописано је да је трговац дужан за сваку продату робу или извршену услугу купцу издати фискални рачун или други одговарајући рачун у складу са законом, а за овај прекршај прописана је казна у износу од 800 КМ до 4.000 КМ за трговца - привредно друштво и од 300 КМ до 1.500 КМ за одговорно лице у привредном друштву.

(Независне)