Вучић: Нисмо потписали никакве споразуме са Зеленским о муницији и оружју :: Semberija INFO ::

 

Вучић: Нисмо потписали никакве споразуме са Зеленским о муницији и оружју


Foto: Tanjug / AP

- "Србија није потписала никакве споразуме са предсједником Украјине о сарадњи у вези са оружјем и миницијом", рекао је предсједник Србије, Александар Вучић.

​Предсједник Србије је, на конференцији за новинаре током другог дана боравка у Тирани, рекао да, на јучерашњем Самиту Украјина - Југоисточна Европа, Србија није потписала никакве аранжмане и споразуме са предсједником Украјине Володимиром Зеленским о сарадњи у вези са оружјем и миницијом.

"Не , нисмо потписали никакве аранжмане са предсједником Зеленским. Ми подржавамо територијални интегритет Украјине, а они подржавају територијални интегритет Србије. И ми смо им дубоко захвални. Обје земље подржавају прописе Повеље УН и резолуције УН, које су темељ и основа међународног јавног права", рекао је Вучић.

Новинар страног медија питао је Вучића да прокоментарише како је у сриједу у Тирани потписао Декларацију којом се осуђује руска агресија на Украјину, а истовремено каже да Србија неће уводити санкције Руској Федерацији и зашто би Србија задржала такав"хибридни став" према Украјини и Русији, као и да ли је потписао неке конкретне споразуме са предсједником Зеленским у вези са оружјем или муницијом.

Говорећи о ставу српских власти према Русији, Вучић је нагласио да то није "хибридна позиција", већ врло јасан став слободне земље која сама доноси одлуке, за себе и за добро свог народа. Вучић је подсјетио да је Србија била под санкцијама скоро деценију и да одлично зна како је то функционисало.

"И да, заузели смо своју позицију, која није лака, јединствена у читавој Европи. И на то смо веома поносни. Не критикујемо вас, вашу државу или било коју другу земљу због ваших ставова, због тога што заговарате неку другу врсту политике. Али лако ми је да оповргнем све тврдње да то радимо због, не знам, неких теорија завјере или чега већ", навео је Вучић.

Истакао је да је то веома рационалан и врло прагматичан приступ Србије, преноси "b92". 

(Независне)