Суд у Бањалуци није уважио закон изгласан у НСРС :: Semberija INFO ::

 

Суд у Бањалуци није уважио закон изгласан у НСРС


Окружни суд Бањалука ослободио је Мухарема Штулановића оптужби за кривично дјело повреда угледа Републике Српске и њених народа које му се стављало на терет, након што је Уставни суд БиХ одлучио да је члан Кривичног законика Српске није у складу са Уставом БиХ.

Штулановић се теретио за повреду угледа Републике Српске и њених народа из члана 280а. Кривичног законика Републике Српске.

Међутим, 18. јануара ове године одржана је пленарна сједница Уставног суда БиХ, који је утврдио да члан 280а. Кривичног законика Српске није у складу с Уставом БиХ, нити Европском конвенцијом, због чега је ову одредбу укинуо.

"Након потврђивања оптужнице донесена је одлука Уставног суда БиХ и ово дјело је 7. фебруара декриминисано. Будући да су одлуке Уставног суда БиХ обавезне и коначне суд је закључио да је ово дјело декриминисано", казао је данас судија Окружног суда Бања Лука Синиша Марковић.

На овај начин Окружни суд је поступио поштујући одлуку Уставног суда БиХ иако је у Републици Српској на снази Закон о непримјењивању одлука тог суда на територији републике.

Посланици Народне скупштине Српске су 26. јуна прошле године усвојили Закон о непримјењивању одлука Уставног суда БиХ на територији Републике Српске. Закон предвиђа да се одлуке овог суда неће примјењивати и извршавати на територији Српске док Парламентарна скупштина БиХ не донесе закон о Уставном суду БиХ, што се до данас није догодило.

Кристијан Шмит је 1. јула објавио да је "поништио" тај закон (као и закон о неспровођењу одлука високог представника у Српској) тачније да је донио одлуку да "они неће ступити на снагу", а у кривични закон БиХ "убацио" је одредбу да свако ко не поштује његове одлуке може кривично одговарати.

Због потписивање указа којим се закони проглашавају против предсједника Републике Српске Милорада Додика и директора Службеног гласника Српске, Милоша Лукића, води се процес пред Судом БиХ.

Благојевић: Како то?

Професор Уставног права Милан Благојевић, бивши савјетник српског члана Предсјеништва БиХ, Жељке Цвијановић, по сопственом свједочењу био је присутан на консултацијама у Палати предсједника Српске поводом Приједлога закона о непримјењивању одлука Уставног суда БиХ, крајем јуна прошле године.

"Одмах ми је било јасно да се ради о закону који ће, ако буде усвојен, бити супротан Уставу БиХ јасно да Устав БиХ не дозвољава доношење таквог закона. Стога сам се, пошто су сви остали присутни само ћутали, јавио за ријеч и рекао да није политички цјелисходно доносити овакав закон који се не може примијенити у пракси, а осим тога он је, рекох, супротан Уставу БиХ и неће издржати уставносудску контролу", написао је Благојевић касније.

Коментаришући данашњу одлуку Окружћног суда у Бањалуци, Благојевић се у краткој изјави за Мондо запитао "како то да судови Републике Српске сада примјењују одлуке 'крњег' (како воле да га називају) Уставног суда БиХ?"
Грмуша: Правна анархија

Правник Милко Грмуша (одборник ПДП-а у Бањалуци) каже да је прошле године када је закон усвојен рекао да је то "храбро, али да Република Српска на тај начин први пут излази из оквира Дејтонског споразума јер смо до сада за одлуке имали упориште у Дејтону".

"Колико год да да се она теби не свиђа, Уставни суд БиХ је прописан Дејтоном. Рекао сам да треба имати политичку храброст за то јер је то кривично дјело, а под број два да ће бити створен проблем у правном поретку јер се не зна како ће судови поступати. Сад се види да је настала потпуна правна анархија. Не можеш се снаћи чије законе и одлуке да спроводиш, а чије не", каже Грмуша за Мондо.

Сматра да можда овај "анархизам некоме био циљ", а да се сада не зна ко је већи губитник: Република Српска или БиХ.

(Мондо)