Никшић открио: Српска, ФБиХ и Србија постигле договор о градњи ХЕ Бук Бијела :: Semberija INFO ::

 

Никшић открио: Српска, ФБиХ и Србија постигле договор о градњи ХЕ Бук Бијела


Нермин Никишић, предсједник Владе Федерације БиХ, је у емисији Клиx Студио изјавио да је постигнут договор око изградње Бук Бијеле, хидроцентрале на Дрини коју би заједно требало да изграде БиХ и Србија.

Како је рекао Никшић, постигао је договор с Радованом Вишковићем, предсједником Владе Републике Српске, да двије електропривреде у БиХ добију по 25 одсто удјела у овом објекту, а да Република Србија добије преосталих 50 одсто.

"То је нешто што радимо да би било на плану осигурања производње електричне енергије из обновљивих извора", рекао је Никшић и прецизирао да је овај пројект важан јер ће помоћи БиХ да њени привредници немају сметњи приликом извоза своје робе у ЕУ која ће ускоро бити додатно опорезована ако се производи из енергетских извора који нису обновљиви.

"Ми ћемо по сваку цијену настојати да задржимо суверенитет снабдијевања електричном енергијом кад су у питању Федерација и БиХ. А наравно да то подразумијева да се и друга страна сложи и да то заједно одраде", рекао је Никшић.

(Независне)