Влада РС увела ограничење: Максимална цијена хљеба од 600 грама 1,9 КМ :: Semberija INFO ::

 

Влада РС увела ограничење: Максимална цијена хљеба од 600 грама 1,9 КМ


FOTO: Pixabay
Влада Републике Српске утврдила је данас да максимална малопродајна цијена бијелог хљеба тежине 600 грама произведеног од брашна тип 500 буде 1,9 КМ, изјавио је министар трговине и туризма Српске Денис Шулић.

"С обзиром на то да нисмо могли постићи договор са пекарима по питању цијене хљеба Министарство је донијело одлуку да максимална цијена хљеба може бити 1,9 КМ", рекао је Шулић.

"Одлука је беспотребно донесена, пошто већ у Бањалуци која је најкритичанија по питању цијене хљеба, у сваком трговачком центру постоји хљеб који је те цијене, тако да  за одлуком није постојала потреба", казао је за "Независне новине", Саша Тривић, власник комапније "Крајина Клас", у чијем саставу послује и  "Мања".

"Влада РС ма право да нареди било шта, а ми као пекари имамо право уколико нам се не исплати то не производимо", казао је Тривић и додаје да ће се одлука Владе поштовати.

"Остаје да видимо да ли ће бити несташице хљеба на тржишту", казао је Тривић и додаје да хљеб те грамаже, они уопште немају у производњи и, како каже, на њих се као предузећа ова одлука уопште не односи.

Да ће доношење уредбе створити проблеме сматра Горан Грабовац, директор пекаре "Сунце" из Српца и предсједник Удружења пекара регије Бањалука при Привредној комори Републике Српске, који за "Независне новине" истиче да се производ који се ставља под посебну уредбу већ налази на уредби из 2007. године.

"Овом уредбом је донесена уредба на уредбу. Не знам да ли је то преседан или је то пракса да се уредбе на одређени производ доносе у више наврата", казао је он.

Како наводи, ова ситуација је нови моменат за пекаре.

"Ми ћемо се у организацијом и сваком другом смислу прилагодити. Да ли ће бити и колико ће бити тога хљеба на полицама, то вам не може гарантовати нико. Чекали смо уредбу и уредба је, у неку руку, очекивана", истиче Грабовац за "Независне новине".

Према његовим ријечима, овдје се сада јавља још један проблем, а то је потенцијално поскупљење хљеба који је до сада био јефтинији од 1,9 КМ.

"Ту се јавља један други проблем с обзиром да ће с уредбом од 1,9 КМ доћи до поскупљења хљеба код оних субјеката који су имали хљеб на цијени од 1,5 КМ, 1,7 КМ или 1,8 КМ . Нас интересује на који начин ће Влада поступати према тим субјектима који су уредбом о ограничењу марже потенцијално повећали цијену тог производа до максималне 1,9 КМ вриједности", објашњава он.

На питање да ли очекује да ће до тога доћи, Грабовац истиче да не види зашто до тога не би дошло када је уредба на неки начин вид наредбе.

"Мислим да ће сигурно бити огроман простор за манипулацију", каже он.

(Независне)