Њемачки брод два пута грешком пуцао на амерички дрон :: Semberija INFO ::

 

Њемачки брод два пута грешком пуцао на амерички дрон


Извор: Глас Српске

Њемачка морнаричка фригата послана да заштити комерцијалне бродове у Црвеном мору умало је случајно оборила амерички дрон, извијестили су њемачки медији у сриједу.

Њемачко министарство одбране потврдило је да се у понедјељак догодио инцидент с дроном у који је била укључена савезничка држава, не наводећи име земље.

Министар добране Борис Писториус рекао је да је фрегата Хессе, која је овог викенда стигла у регију у склопу мисије ЕУ за помоћ у осигуравању међународне пловидбе од напада јеменских Хутија, отворила ватру након што су покушаји идентификовања непознатог дрона били неуспјешни.

“Случај је ријешен када се показало да није била непријатељска беспилотна летјелица, што је постало јасно тек послије”, казао је гласноговорник Михаел Стемфле, преноси Кликс.

Два пројектила испаљена на дрон промашила су циљ и срушила се у море због техничког квара, према часопису Дер Спигел, који је такођер устврдио да је у питању амерички извиђачки дрон Реапер.

Не наводећи своје изворе, Спигел је нагађао да је дрон можда био у том подручју као дио мисије која није повезана са мисијом у Црвеном мору, али дужносници су казали да је показатељ да се треба побољшати комуникација.

Дневник Франкфуртер Алгемајне Цајтунг је додао како је “опће познато да се у регији користе америчке борбене беспилотне летјелице које немају никакве везе с операцијом у Црвеном мору”.

Билд је вијест дао са насловом “Срамота за нашу морнарицу у Црвеном мору”.

Раније је ратна фригата Хесе наводно оборила двије беспилотне летјелице које су лансирали Хути, а брод је стигао у Црвено море током викенда као дио мисије Европске уније.