Макрон неће присуствовати састанку Г7 на тему Украјине :: Semberija INFO ::

 

Макрон неће присуствовати састанку Г7 на тему Украјине


- Француски предсједник Емануел Макрон неће присуствовати данашњем виртуелном састанку Г7 којим предсједава Италија, а који се одржава поводом двије године од почетка руске војне операције у Украјини, јавила је италијанска новинска агенција Анса, позивајући се на изворе из француског предсједништва.

Француски предсједник одлучио је да прескочи састанак како би присуствовао Међународном сајму пољопривреде у Паризу, који се одржава у позадини протеста пољопривредника у земљи, наводи се у извјештају.

Француску ће на састанку Г7 представљати министар спољних послова те земље Стефан Сежурн, додала је Анса.
Пољопривредници у Француској протестују од јануара, блокирајући аутопутеве и бацајући стајњак и отпад испред владиних институција широм земље.

Они захтијевају признавање значаја њихове професије и осуђују пољопривредну политику владе, за коју кажу да их чини неконкурентним.

Пољопривредници се противе увозу јефтиних пољопривредних производа, ограничењу коришћења воде за наводњавање, повећању цијена дизел горива, као и рестриктивним мјерама заштите животне средине и растућем финансијском оптерећењу. 

(Глас Српске)